30 / 04 / 2024

muvazaanın ispat edilmesi

muvazaanın ispat edilmesi

Borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" oluyor. Peki, muvazaalı tapu iptali davalarında muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Hatay Defne'de rezerv alan krizi: Tahliye için 1 gün süre verildi, habersiz yıkım başlatıldı! 

Hatay Defne’de orta hasarlı olmasına karşın yıkım kararı verilen konutların tahliye edilmesi için bir günlük süre tanındı. Yıkım için gelen ekip vatandaşların direnmesi üzerine geri gitti. İşte detaylar...

Avans ve aidat vaktinde ödenmezse kiracılar tahliye, ev sahipleri ise mülkünü kaybetme riskiyle karşılaşacak!

Kiracının ödenmeyen aidatlar ve diğer borçlar nedeniyle ortak yaşamın finanse edilmesi zor bir hale gelmesi durumunda, ev sahibi mülkünü kaybedebilir. Kat malikleri ve evini kiraya verenlerin aidat ödemelerine dikkat etmeleri gerekmekte. İşte aidatlar ve borçların ödenmesine ilişkin detaylar...

Ev sahipleri aman dikkat! Kiracınız aidatı ödemiyorsa evinizden olabilirsiniz... 

Kiracının ödemediği aidatlar ile diğer borçlar sebebiyle ortak yaşamın finanse edilmesi çekilemez bir duruma geldiyse, mülk sahibinin evi elinden gidebilir....

Bakan Bilgin, çalışma hayatının modernize edilmesi için çalışma sürelerinin düzenlenmesi gerektiğini vurguladı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışma hayatını modernize ederek, emeğin verimliliğini artırmaya odaklanarak daha insani şartlarda çalışma sürelerini yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtti.

O cezalar tamamen silinecek! Ödemeden bakın! Başvuru yapmaya gerek var mı?

Covid-19 salgını döneminde kısıtlama kararlarını ihlal edenlere verilen para cezalarının iptal edilmesi işleminin nasıl uygulanacağı belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğe göre, söz konusu cezalar vatandaşların başvurusuna gerek kalmadan ilgili idareler tarafından silinecek.

Yurt dışından telefon getirenler dikkat! Sadece 11 gününüz kaldı!

Yurt dışından gelen kişilerin 3 senelik süre zarfında getirdikleri cep telefonu sayısının takip edilmesi ve yolcuların muafiyet haklarının ötesinde 3 senede birden fazla telefon getirmesinin önlenmesine yönelik düzenleme, 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Ayasofya Camii'nde yaşanan korkunç olayın nedeni belli oldu! Açıklama şaşkınlık yarattı

Ayasofya’nın 1484 yıllık İmparatorluk Kapısı’nın tahrip edilmesi kamuoyunun gündemine oturdu. Sosyal medyada ortaya çıkan görüntü sonrasında caminin güvenlik amirinin kusuru olduğu gerekçesiyle inceleme başlatıldı. Kapıya ne olduğunu yetkililer açıkladı.

Oyakkent 3 Silüet'in satışının iptal edilmesi meclis gündeminde!

Zafer Partisi İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, OYAK tarafından hayata geçirilecek olan Oyakkent 3 Silüet projesindeki konutların satışına dair yapılan duyuruya ve bu duyurunun iptal edilmesine ilişkin soru önergesi verdi. 

Miras kalan gayrimenkulün tescil edilmesi gerekir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan gayrimenkulün kişinin adına tescil edilmesinin gerekli olup olmadığını yazdı. 

Sayfiye yerlerindeki konutların değer artışı yavaşlayacak!

Pandemi nedeniyle sayfiye yerlerde konutların tercih edilmesi ile beraber konut fiyatları tavan yapmıştı. Normalleşme ile beraber bu bölgelerdeki evlerin değer artışı yavaşlayacak.

Türkiye'deki konut miktarı ve konutların niteliğinin belirlenmesi için önerge verildi!

Türkiye'deki konut miktarı ve konutların niteliği konusunda yaşanan sorunların tespit edilmesi için meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verildi.

İnşaat sektöründeki sorunların tespit edilmesi için meclis araştırması önergesi verildi!

İnşaat sektöründe yaşanan sorunların tespit edilerek bu sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasına ilişkin meclis araştırması önergesi verildi.

Malatya'daki tarihi Taş Köprü'nün restore edilmesi talebi mecliste!

Malatya'nın Arapgir ilçesinde yer alan tarihi Taş Köprü'nün restore edilmesi talebi meclis gündemine taşındı. CHP'li Ağbaba, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

muvazaanın ispat edilmesi Haberi

muvazaanın ispat edilmesi

Muvazaa ispatı nasıl yapılır?

Muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla, gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma olarak tanımlanıyor.


Örneğin borcuna karşılık evini kaybetmesi riski olan birinin evini bir tanıdığına satmış gibi göstermesi "muvazaalı satış" (danışıklı satış) olarak adlandırılır.


Bu şekilde yapılan muvazaalı satışların iptal edilmesi için Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılabiliyor. Ancak davanın kazanılması için davacının muvazaayı ispat etmesi gerekiyor. Peki, muvazaa ispatı nasıl yapılır?


Muvazaa ispatı

Murisin paraya ihtiyacı yokken durduk yere satış yapmış olması, satış işleminin değerinin altında gösterilmiş olması, satış işleminin ölüme yakın tarihlerde yapılmış olması, murisin sağlığında "onları mirasımdan mahrum edeceğim" kabilinden sözlerinin şahit beyanıyla ispatı gibi vakıa ve şahit beyanlarının toplamıyla mal kaçırma/muris muvazaası ispatlanabilir. 


Dava...