28 / 08 / 2024

Nehir yatağında kale

Nehir yatağında kale

Hidroelektrik Enerji Santrali (HES) çalışması için Sakarya Nehri 'nin yatağı değiştirilince Bizans İmparatorluğu 'ndan kaldığı tahmin edilen bin 400 yıllık kale kalıntısı ortaya çıktı.

Altındağ Belediyesi'nden başkentte 120 milyon TL'ye satılık arsa!

Ankara İli Altındağ Belediye Başkanlığı, Ankara Altındağ Kale Mahallesi'nde yer alan arsayı satışa çıkardı. Söz konusu satış ihalesi 29 Kasım'da yapılacak.

Kale Banyo'dan bahar kampanyası: Banyolarda yüzde 50 indirim ve ücretsiz montaj imkanı!

Kale Banyo, baharın enerjisiyle banyoları yenilemek isteyenlere fırsat sunuyor! Haziran ayının sonuna kadar devam edecek olan "Bahar Kampanyası" kapsamında, Kale Banyo'nun estetik ve akıllı çözümleri yüzde 50 indirim ve ücretsiz montaj imkanıyla müşterilere sunuluyor. 

Prata Riverside Village projesinin İstanbul lansmanı yapıldı!

Nehir kenarında modern bir alanda konut, eğlence ve perakende seçenekleriyle beraber sunulan ofis, halka açık sahil parkı ile Lizbon'daki perstiji en yüksek gayrimenkul projesi Prata Riverside Village, İstanbulluların beğenisine sunuldu. 

Çin'de kentsel dönüşüme düzenleme!

Çin’de yayımlanan yeni kentsel planlama yönergesinde, kentsel tahribatın önüne geçilmesi için eski tarihi binaların yıkımının yapılması, yaşlı ağaçların kesilmesi, eski yer isimlerinin rastgele değiştirilmesi ve nehir yataklarında değişiklik yapılmasına yasak getirildi.

Dere yatağındaki konutlar güvenli yerlere transfer edilmeli!

Son dönemde meydana gelen sel felaketleri, dere yataklarına yapılan konutların yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Dere yatağında inşa edilen birçok konutun yer aldığı Türkiye'de yeni felaketlerin meydana gelmemesi için bu konutların güvenli bölgelere transfer edilmeli.  

Van Başkale deprem konutlarında son durum ne?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van Başkale deprem konutlarında incelemeler yaptı. Peki Van Başkale deprem konutlarında son durum ne?

İSKİ tarafından inşaata başlanan arazi meclis gündeminde!

İSKİ tarafından dere yatağında olduğu ve inşaat yapılmaması gerektiği yönünde görüş verilmesine rağmen üzerinde inşaata başlanan bir arazi meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Türkkan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Trabzon'daki yeni otogar binasında 'dere yatağı' iddiası!

Trabzon’da yapılacak yeni terminal binasının dere yatağında bulunduğu ve bu projeden vazgeçilmemesi durumunda yeni bir felakete yol açılacağı ileri sürüldü. 

Altındağ'da Kale Mahallesi kentsel dönüşümle koruma altına alınacak!

Ankara'da yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Altındağ'daki Ankara Kalesi'nin devamı olan Kale Altı'ndaki tescilli yapıların, kentsel dönüşüm ile koruma altına alınacağını söyleyen Belediye Başkanı Asım Balcı, yerli turisti bölgeye çekebilmek için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi...

Craven Cottage Stadı'na spor salonu ve havuz inşa edilecek!

İngiliz futbol kulübü Fulham, nehir tarafında bulunan tribününü yıkarak yeni bir yaşam merkezi inşa edilecek. Yeni yapılan tribünde spor salonu ve havuz da yer alacak.

Çorum Kalesi 'kalekondu'lara teslim!

Tarihi Çorum Kalesi içerisine yıllar önce yapılan konutların işgaline teslim oldu. Halk arasında 'kale kondu' olarak bilinen ve kamulaştırılan yapılar kale için restorasyon onayı çıkmayınca yıkılamadı.

Çorum Kalesi gecekondulara teslim!

Çorum'da, 1571 yılında 'Sultan Süleyman Hayratı' olarak yaptırıldığı bilinen, Selçuklu mimarisi özelliği taşıyan Çorum Kalesi, halk arasında 'kale kondu' olarak isimlendirilen yapıların işgaline teslim oldu. 

Selçuk Arslan'ın kızına miras kumpası!

İngiltere’de mağaza zinciri olan Selçuk Arslan, beyin tümöründen yaşamını yitirdi. Çinli sevgilisi hasta yatağında iş adamına kağıt imzalatıp kızını tüm mirastan devre dışı bıraktı.

Nehir yatağında kale Haberi

Nehir yatağında kale



Sakarya Nehri üzerinde Akıncılar köyü mevkiinde inşa edilen HES projesinde kot ayarlaması çalışması sebebiyle nehrin yatağı yaklaşık 30-40 metre değiştirildi. Nehir suyunun yeni yatağına verilmesiyle nehrin dibinde kalan tarihi eser gün yüzüne çıktı. Çalışanlar ve bölgedeki vatandaşlar durumu Sakarya Müze Müdürlüğü'ne haber verdi. 


Müze uzmanları jandarma ekipleri eşliğinde kalıntıda inceleme yaptı. İlk incelemede kalıntının tarihte yerleşim birimini çevreleyen Bizans ya da Roma dönemine ait kale kalıntısı olabileceği belirtildi. Kalıntı üzerinde daha detaylı araştırma yapılması gerektiğini belirten uzmanlar şu bilgileri verdi: "Osmanlı kaleleri ile ilgisi yok. Daha çok Roma ve Bizans eserlerine benziyor. Muhtemelen Bizans'tan kalma olabilir. Çünkü Bizans İmparatoru Jüstinyen'in Sakarya Nehri üzerine 553'te yaptırdığı bir Jüstinyen Köprüsü hala ayakta. Kalıntının muhtemelen bu döneme ait olduğunu düşünüyoruz. Eser bin 400...