18 / 05 / 2024

Ozon tabakası

Ozon tabakası

Türkiye Ozon Tabakasının incelmesi ile mücadele çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı. UNEP tarafından Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası verildi.

İsviçreli bir şirketten büyük iddia! Artık yer altında depolanacak

 Microsoft, Stripe ve Shopify, atmosfer tabakasının korunabilmesi, besinlerin  tüketilmeden önce son halini alabilmesi ve daha bir çok alanda kullanılan üretilmesi çok basit olan  'Karbondioksit (CO2)'i, atmosferden çekip yeraltında depolanmasını sağlayan yeni teknoloji geliştirdiğini iddia etti.

e-Ticaret devi Türkiye'ye geliyor

Uluslararası markaların Rusya'dan çekilmesi üzerine Rusya'nın en büyük e-Ticaret firması Ozon, Türkiye'nin kapısında. İstanbul'da ofis açan şirket, Türk mallarının e-İhracat yoluyla Rusya'ya satışına öncülük etmesi bekleniyor.

Muhteşem Gatsby'nin evi 17 milyon dolara satışa çıkarıldı!

Amerikan toplumunun kaymak tabakasının 1929 ekonomik bunalımının arifesinde yaşadığı şatafatlı yaşamı Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby) romanında anlatan yazar F. Scott Fitzgerald’ın bu eserinde yansıttığı malikane 16.88 milyon dolara satışa çıkarıldı.

İdris Güllüce'den Ozon Tabakasının Korunması Günü mesajı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 16 Eylül Ozon Tabakasının Korunması Günü ile ilgili bir mesaj yayınladı. İşte o mesaj..

Kastamonu Kösen Çayın Göleti yükseliyor!

Kösen Çayın Göleti yükseltme inşaatını inceleyen Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin; "Ulaşımın çamur tabakası nedeniyle neredeyse imkansız olduğu zor şartlar altında hızlıca ilerleyen bu devasa proje devletimizin gücünün eşsiz bir örneği" dedi.

Çerkezköy Belediyesi asfalt projeleri için 3 milyonluk kredi çekecek!

Çerkezköy Belediyesi muhtelif cadde ve sokaklarda bitümlü sıcak karışım asfalt ile aşınma tabakası yapım işinde kullanılmak üzere 3 milyon TL kredi kullanılması oy birliği ile kabul edildi.

Ozon tabakasını incelten maddelerin ithalatı sonlandırılıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Türkiye Montreal Protokolü 'nün uygulanmasında yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde ozon tabakasını incelten maddelerin kontrolü sıkılaştırılıyor ve ithalatı sonlandırılıyor” dedi.

1972 yılında Haliç Köprüsü'nün temel çalışmalarına başlanmış!

1972 yılında Haliç Köprüsü ayaklarının temel çalışmalarına karada ve denizde başlanmış. İlk sondajlarda Haliç tabanındaki çamur tabakası 60 metreyi aştığı, bazı yerlerde ise 90 metreye kadar ulaştığı tespit edilmiş.

1964 yılında Haliç'in dolmasına porselen fabrikası mani olacakmış!

1964 yılında Haliç'teki çamur tabakasının kalınlığı 30 metre civarındaymış ve bu tabaka her yıl üç metre artmaktaymış. Haliç'te kurulacak porselen fabrikası lazım, olan hammaddeyi buradan temin edebilirmiş.

Kardemir'de yangın çıktı!

Enerji tesislerine bağlı yeni arıtma tesisi havuzunun yüzeyinde biriken yağ tabakası alev aldı. Siyah dumanların yükseldiği şehir merkezinden de gözlenen yangın KARDEMİR fabrikaları itfaiyesi tarafından köpüklü müdahaleyle söndürüldü.

Türkiye çevreyi kirletmeden kalkınıyor!

Ozon tabakasının yeryüzünde yaşayan tüm canlı varlıkları güneşin öldürücü morötesi ışınlarına karşı koruduğunu belirten Bakan Güllüce, bunun aksi durumunda bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkiler meydana geldiğini kaydetti...

Ozon tabakasını incelten maddelerin azaltılması çalışmaları aralıksız devam ediyor!

16 Eylül 1987 tarihinde 150’den fazla ülke temsilcisi Kanada’nın Montreal kentinde “ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin üretimi ve kullanımı” konusunda Montreal Protokolünü kabul etti...

Etem Karakaya: Ozondaki iyileşme yüz yıllar sürebilir!

İstanbul Karbon Zirvesi Komite Başkanı Başkanı Prof. Dr. Etem Karakaya: “WMO, son yıllarda atmosferdeki ozon miktarında artış olduğunu ve ozon deliğinin kapanmakta olduğu yolundaki açıklamalar umut verici.”

Ozon tabakası Haberi

Ozon tabakası

Türkiye Ozon Tabakasının incelmesi ile mücadele çoğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerini geride bıraktı.   Montreal Protokolünün uygulanmasında başarılı ülkeler arasında yer alan Türkiye’ye Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ozon Ağı Ozon Tabakasını Koruma Onur Madalyası verildi.


Türkiye’nin 1991’de taraf olduğu “Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü” ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların izlenmesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM)  azaltılmasına yönelik çalışmalarına devam ediyor. 


Türkiye’de üretimi yasak olan bu maddelerin (Ozon Tabakasını İncelten Maddeler) ithalatına yönelik çok sıkı kota önlemleri uygulanıyor. 2009 yılında başlayan kota uygulamasının ardından OTİM ithalatına izin verilen miktar 15 bin ton iken şu anda 2 bin 300 ton. 2015 yılında ise...