04 / 05 / 2024

rezerv alanların belirlenmesi

rezerv alanların belirlenmesi

Kentsel dönüşümde yeni yerleşim alanı olarak belirlenen yerlere rezerv yapı alanı deniyor. Peki bir arsanın, rezerv yapı alanı olması için hangi özellikler aranır? Rezerv yapı alanları nasıl tespit edilir?

İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen rezerv alanlar nerede? Milletvekili tek tek sordu! 

CHP İzmir Milletvekili Yüksel Taşkın, İzmir'de orta ve az hasarlı binalar için belirlenen Rezerv Yapı Alanlarının nerede olduğunun bilinmediğine dikkat çekerek, Bakanlığın açıklaması gerekenleri tek tek sıraladı. 

İstanbul'da 157 rezerv alan ilanı var: 3 milyon nüfus taşınabilir!

İstanbul’da 21 adet Esenler büyüklüğünde rezerv alan ilanı yapıldığı belirlendi. Rezerv alanların büyük kısmının Kanal İstanbul etrafında yoğunlaşırken, bölgeye yaklaşık 3 milyon nüfusun taşınması öngörülüyor. İşte detaylar...

Rezerv alan ne demek? İstanbul'da rezerv alanlar nerede?

Son zamanların en çok tartışılan konuları arasında yer alan rezerv alan ne demek? İstanbul'da rezerv alanlar nerede?

Milletvekili Cem Avşar: Rezerv alanlarının açılmasıyla alakalı süreç istismara açık!

Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar sosyal konut projelerine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklamalarda bulundu. Kentsel Dönüşüm yasasına dikkat çeken Avşar, "Rezerv alanlarının açılmasıyla alakalı süreç istismara açık" dedi.

Mersin Şehir Hastanesi'ndeki ticari alanların kira bedeli TBMM'de!

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Sayıştay'ın 2020 yılı Denetim Raporunda Mersin Şehir Hastanesindeki ticari alanların kira bedeline dair yaptığı tespite ilişkin soru önergesi verdi. 

İstanbul'daki sanayi ve üretim alanlarının yüzde 60'ı deprem bölgesinde!

TÜSİAD, TÜRKONFED ve SEDEFED'in iş birliğinde hazırlanan rapor, İstanbul'daki sanayi ve üretim alanlarının yüzde 60'nın deprem bölgesinde bulunduğunu, ekonomik zararın 25 ila 300 milyar doları ulaşabileceğini ortaya koydu.

Sitelerde ortak alanların kullanımı nasıl olur?

Son senelerde otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu sitelere rağbet arttı. Birçok evin bir araya geldiği bu binalarda otopark, bahçe kullanımında ve bunların bakım harcamalarının ödemelerinde anlaşmazlıklar olabiliyor. Peki ortak alanların kullanımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Mahmut Tanal'dan ormanlık alanların imara açılmaması için kanun teklifi!

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, orman yangınlarında küle dönen ormanlık alanların imara açılmaması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. 

Bakırköy Belediyesi deprem toplanma alanlarını satışa çıkardı!

İstanbul Bakırköy Belediyesi, üyelerin kararları doğrultusunda Koru Florya’nın yanında alan yer alan deprem toplanma alanlarının satışı için karar aldı.

Londra finans merkezi ofis alanlarını konuta çevirecek!

İngiltere'nin başkenti Londra'ya bağlı finans merkezi ofis alanlarını konuta çevirmek için çalışmalara başladı. Merkez 2030 yılına kadar 1.500 konut oluşturmayı planlıyor.

Çayır ve mera alanlarının değişimi meclis gündeminde!

Çayır ve mera alanlarının büyüklükleri ve değişimi meclis gündemine taşındı. CHP'li Kasap, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Koronavirüs yaşam alanlarını nasıl etkiledi?

Ağaoğlu Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Umut Ağaoğlu koronavirüs yaşam alanlarını nasıl etkilediğini anlattı.

Tepe Emlak Yatırım, İDO’nun ticari alanlarını kiralayacak!

25 senelik tecrübesiyle gayrimenkul sektörünün köklü kuruluşları arasında yer alan Tepe Emlak Yatırım A.Ş., İstanbul Deniz Otobüsleri’nin (İDO) terminal ve gemilerindeki ticari alanların kiralama hizmetlerini üstlendi.

rezerv alanların belirlenmesi Haberi

rezerv alanların belirlenmesi

Rezerv yapı alanları nasıl tespit edilir?

Kentsel dönüşüm kanunu gereğince, gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanlar, rezerv yapı alanı olarak ifade ediliyor.


Kanun ve yönetmelikler gereğince, bir arsanın rezerv yapı alanı olabilmesi için şu özellikleri taşıyor olması gerekiyor:


- Boş arazi olmalıdır.

- Yeni yerleşim yeri olarak kullanıma uygun olmalıdır.

- Dönüşüm yapılacak alana oldukça yakın olmalıdır.

- Depremsellik başta olmak üzere diğer afet risklerine karşı yapılaşacak özellikte olmalıdır.

- Kamu mülkiyeti bulunan araziler tercih edilmelidir. Peki, rezerv yapı alanları nasıl tespit edilir?


Rezerv Yapı Alanı ile Riskli Alanın Tespiti

Rezerv yapı alanının tespiti

MADDE 4 – (1) Rezerv yapı alanı;


a) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını,


b)...