02 / 05 / 2024

Sitede oturanların hakları nelerdir

Sitede oturanların hakları nelerdir

Birden fazla konut bloğunu içinde barındıran konut sitelerinde oturan kat malikleri ve kiracıların bazı hak ve sorumlulukları bulunuyor. Peki sitede oturanların hakları nelerdir? İşte yanıtı...

Oturduğu eve sahip olanların oranı her yıl düşüyor! Kirada, lojmanda oturanların oranı 2023'te kaç oldu?

Türkiye'de ev sahibi olma oranı 9 senede  yaklaşık 5 puan geriledi. TÜİK verileri, 2023 yılında oturulan konuta sahip olanların oranının yüzde 56,2 olduğunu ortaya koydu. İşte konut sahipliği ile ilgili açıklanan o rakamlar...

2024'te lüks lojmanda oturanlar 975 TL kira ödeyecek!

Yeni Şafak Gazetesi köşe yazarı Ahmet Ünlü, 2024'te lüks lojmanda oturanların 975 TL kira ödeyeceğini belirtti ve konuyu köşesine taşıdı. İşte o rakamlar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Apartmanda gürültü yapmanın cezası var mı?

Son günlerde ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Buna göre, milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kritik karar bir daha  açıklandı. Uygulanacak yasak apartmanda ve sitede oturanlar ve kurullara uymayan herkese ceza geleceği belirtildi.

Kira sözleşmesi biten kiracının hakları var mı?

Kira sözleşmesi, gayrimenkul sahibi ile kiracı arasındaki koşulların yanı sıra kiralanan tapı için genel şartları da belirleniyor. Peki, Kira sözleşmesi biten kiracının hakları var mı?

Kiracının hakları nelerdir? 

Ev sahibi ve kiracıların bazı hakları bulunuyor. Ev sahibi ile anlaşmazlık yaşayan kiracılar sahip oldukları haklarını merak ediyor. Peki, Kiracı hakları nedir? İşte detaylar...

Üst katlarda oturanlar alt kattakilere göre daha çabuk yaşlanıyor! 

Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi kapsamında, üst katlarda oturanların alt katlardakilerden daha çabuk yaşlandığı belirlendi. İşte ayrıntılar...

Kiracının hakları nedir? Kiracı hangi haklara sahip?

Kiracılar ve ev sahipleri hukuki olarak farklı haklara sahiptir. Bu haklar, kiracının mağdur olmaması için düzenlenmiştir. Dolayısıyla belirli durumlarda, kiracı bu hakları kullanma yetkisine sahiptir. Peki kiracının hakları nelerdir? İşte kiracının sahip olduğu haklar...

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılabilir? Mülk sahibi ve kiracı hakları neler?

Yükselen kira fiyatları ve konut yetersizliği kiracılarla ev sahipleri arasındaki sorunların gün geçtikçe artmasına neden oluyor. Peki mülk sahiplerinin ve kiracıların hakları neler? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılabilir?

İşte Ramazan Bayramı’nda çalışanların hakları! Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışan fazla mesai alacak mı?

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kalırken, çalışanlar da üç günlük bayram tatilini iple çekiyor. Bayramda çalışmak zorunda olanlar ise haklarını merak ediyor. Peki, köprü izni nedir? Fazla mesai ücreti ne kadar? Arife günü çalışanlar da fazla mesai ücreti alacak mı? Detaylar haberimizde….

Kira uyuşmazlık davaları patladı! Peki, ev sahipleri hangi durumda kiracıyı çıkarabilir? Kiracıların hakları nedir?

Ev sahipleri fiyat artışlarını bahane ederek kiraları fahiş oranda artırmak isterken, kiracılar ise alım gücündeki gerileme nedeniyle buna itiraz ediyor. Uzmanlar konunun hukuki boyutunu inceleyerek ev sahibi ve kiracıların haklarını anlattı.

Kiracılar dikkat! Oturduğunuz ev riskli çıktıysa hemen bunlara bakın! Kiracıların hakları peş peşe açıklandı!

Evi riskli çıkan kiracılar, pek çok sorunun yanıtını araştırıyor. En başta haklarını merak ediyorlar. Peki kentsel dönüşümde kiracıların hakları neler?

Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?

Kiracılar ve ev sahiplerinin belli başlı hakları bulunmaktadır. Özellikle kiracılar kendi haklarını bilhassa bilmek istiyorlar. Peki “Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?” İşte merak edilenler!

Ev sahibi kendi evine taşınmak için kiracısını çıkarabilir mi?

Ev sahibi ve kiracıların hakları yasalar ile korunmaktadır. Kiracıların oturdukları eve dair merak ettiği birtakım sorular bulunmaktadır. İşte o sorulardan bazılarıdır!

Sitede oturanların hakları nelerdir Haberi

Sitede oturanların hakları nelerdir

Sitede oturanların hakları!

Birden fazla konut bloğunu içinde barındıran konut sitelerinde oturan kat malikleri ve kiracıların bazı hakları bulunuyor.


Sitede oturanlar hem kendi bloklarında hem de sitedeki ortak alanlarda söz sahibi olabiliyor. Örneğin, Kat Mülkiyeti Kanunu esaslarına göre öncelikle yönetim planının değiştirilmesi için bütün kat maliklerinin beşte dördünün oyu şartı aranıyor. 


Site sakinlerinin; kanunda yer alan 33 üncü maddeye göre mahkemeye başvurma hakları saklı bulunuyor. Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlıyor.


Site yönetimi kurulunun kanunen en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere yönetim plânlarında gösterilen zamanlarda, böyle bir zaman gösterilmemişse, ikinci takvim yılının ilk ayı içinde toplanması gerekiyor.


Buna karşın önemli bir hususun olması durumunda, yöneticinin veya denetçinin veya...