15 / 05 / 2024

Sömel temel

Sömel temel

Temel duvarları yada kolonlar altına, yükü daha geniş bir alana yaymak için konulan malzeme olan sömel ne demektir? Sömel nedir? Sömel çeşitleri nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...

TOKİ Çankırı projesi için düğmeye basıldı, sıra temel atmaya geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Çankırı projesi için 'ÇED gerekli değildir kararı' verildi. 475 konutun yer aldığı proje 564 milyon 451 bin 740 TL'ye mal olacak.

Otomotiv piyasası rahatladı sıra geldi temel tüketim mallarına!

Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat ve yanıltıcı reklamlar gibi bir çok konudaki mücadelesine iş dünyasından tam destek geldi. İkinci el ve sıfır araçta sorunların çözüldüğünü belirten iş dünyası temel tüketimdeki fahiş fiyat ve stokçuluk lobisine dikkat çekti.

Yasin Temel, Deniz GYO Genel Müdür Yardımcısı oldu!

Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yasin Temel'in genel müdür yardımcısı atanması hakkında KAP'ta açıklama yaptı.

Hayat pahalılığı vatandaşı canından bezdirdi! Böyle pahalılık Cumhuriyet tarihinde görülmedi!

Vatandaşlar hayat pahalılığından dertli. 2023 yılının başında ücret ve maaşlara yapılan zamlar et ve süt ürünlerinin yanı sıra temel gıda maddelerindeki sürekli fiyat artışları karşısında ilk üç ayda erirken, Cumhuriyet tarihinde böyle gıda pahalılığının görülmediği belirtiliyor.

GTÜ'den deprem raporu geldi: Hasarın en temel nedeni sıvılaşma gibi zemin problemleri!

Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri, Adıyaman'ın Gölbaşı ve Hatay'ın İskenderun ilçelerindeki hasarın temel sebebinin, sıvılaşma gibi zemin problemleri olarak gösterilebileceğine dikkat çekti. 

İşsize müjdeli haber geldi! Zamlanan işsizlik maaşı kaç para oldu?

Çalıştığı işinden ayrılmış veya ya da işten çıkarılmış olanların tekrar yeni bir işe başlayana dek belirli bir süre temel ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla hesabına işsizlik bu ay hesaplara zamlı olarak yatırılacak. Peki işsizlik maaşından faydalananlar yeni yılda kaç para alacak?

Bakan resmen açıkladı! Tam 9 milyar 732 milyon TL'lik destek! SED, engelli ve yaşlı aylığı, elektrik desteği...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal yardım faydalanıcısı hanelerin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla Ekim'de toplam 9 milyar 732 milyon TL'lik destek verildiğini açıkladı. İşte o destekler...

A101'de temel gıda ürünlerinde dev kampanya! Sucuk, bulgur, mercimek, salça indirimi! İşte 25 Mayıs 2022 fiyat listesi

A101 seçili temel gıda ürünlerine kampanya yaptı. Peki, A101'de hangi ürünler indirime girdi, fiyatı ne oldu? İşte 25 Mayıs 2022 fiyat listesi...

TMO'dan kaçırılmayacak fiyatlar! Toprak Mahsulleri Ofisi'nde temel gıda ürünleri ne kadar? 20 Mayıs 2022 fiyat listesi

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nde satılan ürünlerin fiyatları tüketiciler tarafından merakla araştırılıyor. Peki, TMO'da satışı yapılan temel gıda ürünlerinin fiyatı ne kadar? İşte 20 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Toprak Mahsulleri Ofisi temel gıda ürünlerinde çılgın fiyatlar! İşte 13 Mayıs 2022 TMO fiyat listesi...

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nde temel gıda ürünlerinin fiyatları tüketiciler tarafından merakla takip ediliyor. Peki TMO'da temel perakende fiyatları ne kadar? İşte 13 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Tarım Kredi'den dev kampanya! Sebze-meyve ve temel gıda ürünlerine büyük indirim! İşte 13 Mayıs 2022 fiyat listesi!

Tarım Kredi Kooperatif Market'in temel gıda ve sebze meyve aktüel ürünlerinin fiyat listesi belli oldu. İşte 13 Mayıs 2022 fiyat listesi...

Bankadan kredi çekmeyi düşünenler dikkat! Yüzde 45'i aştı

Türkiye'de 2022 yılının ilk üç ayında enflasyon yüzde 60'ı aştı. ENAG araştırmasına göre bu oran yüzde 142 oldu. Artan enflasyon karşısında temel ihtiyaçlarını karşılayamayan vatandaş bankalardan bireysel ihtiyaç kredisi çekmek için sıraya girdi.

Emlak ofisi açarken nelere dikkat edilmeli? 

Emlak ofisi açmak için birtakım teknik bilgilerin bilinmesinin yanı sıra temel eğitimin de alınması gerekiyor. Peki emlak ofisi açmak için eğitim şart mı? Emlak ofisi açarken nelere dikkat edilmeli? 

Sömel temel Haberi

Sömel temel

Sömel ne demektir?

Temel duvarları yada kolonlar altına, yükü daha geniş bir alana yaymak için konulan malzeme, sömel olarak tanımlanıyor. Sömellerde bina yüküne ve zemin durumuna göre olabilecek gerilmeler dikkate alınıyor.


Genellikle sömel temellerde sömel hatılı olarak ya da temel kolonları altına veya temel zemini üzerine yapılıyor. Temellerde sömeller kare veya dikdörtgen olarak inşa ediliyor. Ayrı ayrı çalışmalarından dolayı kaymalarını önlemek için bağ kirişiyle bağlanıyor.


Tekil ya da birleşik sömelin dar kenarının uzunluğu, en az 100 cm olmalıdır. Bina yükleri temel tabanına taş sömellerde 600 lik betonarme sömellerde ise 450 lik bir açıyla yayılır.


Birkaç tekil sömel bir arada ve birden çok kolon yükünü taşıyacak şekilde “Kombine Sömel” veya “Birleşik Sömel” olarak da tertiplenebiliyor.


Tekil Sömel

Genellikle betonarmeden yapılan tekil sömeller; kare ya da dikdörtgen...