13 / 05 / 2024

şufa hakkı sahibinin hakkından vazgeçmesi

şufa hakkı sahibinin hakkından vazgeçmesi

Şufa hakkı sözleşmesi konusu söz konusu taşınmazı diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alma hakkı sağlıyor. Şufa hakkı sözleşmesi konusunda detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

Türkiye'de mülkiyet hukuku denilince, gayrimenkul sahipliğinden satışına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Buna göre, tapusu hisseli olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir. 

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl engellenir?

Şufa hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haklardan biridir. Mal alım satışında mal sahibine hak tanıdığı için önemli bir kavramdır. Peki şufa hakkı nedir, hangi durumlarda geçerlidir veya geçerli değildir, şufa hakkı nasıl engellenir? Şufa hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Kiralık araçlar hakkında Yargıtay'dan karar çıktı!

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi kiralık araçla otoyoldan ihlalli geçiş yapılması nedeniyle araç sahibi hakkındaki icra takibinin reddedilmesini, araç sahibinin ödeme yaptıktan sonra ücreti kiracıdan tahsil etme imkanı bulunduğu gerekçesiyle bozdu

200 kiracısını icraya verdi, ev sahibinin oyununu avukat ortaya çıkardı

Ankara'da bir sitede 200 kiracısına 5 yıl geriye dönük olarak TEF-TÜFE zam oranı farkı isteyen ve kiracıları hakkında icra işlemi başlatan ev sahibinin oyunu mahkemede ortaya çıktı.

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Şufa Hakkı başka bir ifade ile önamlım hakkı, bir taşınmaza ilişkin belirli bir kişiye öncelikli satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak biliniyor. Peki, Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Tapuda şufa hakkı nasıl kullanılır?

Şufa hakkı, taşınmazı öncelikle satın alma hakkı oluyor. Bu hakkını kullanmak isteyenler "Tapuda şufa hakkı nasıl kullanılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler...

Hisseli gayrimenkullerde şufa hakkı nasıl kullanılır?

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Adak, hisseli mülkiyette önalım (şufa) hakkına ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Mehmet Adak'ın o yazısı...

Kardeşler devredilmiş gayrimenkulde hak iddia edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, babasının evini kendisine sattığını belirten okuyucu, tapuda intifa hakkı sahibinin babası, malikin kendisinin olduğunu aktardı. Okuyucu, babasının vefatı dairenin mülkiyetinin kendisine geçip geçmeyeceğini sordu. 

 Hisseli arsalarda dikkat edilmesi gereken 3 nokta!

Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, alım-satım aşamasında sorunlara yol açan hisseli arsalarla ilgili ifraz işleminin nasıl yapılacağını, şufa hakkının ne olduğunu ve izale-i şuyu davasının ne zaman gerekeceğini anlattı.

Sınırdaş arazi sahibinin ön alım hakkı kaldırıldı!

Tarımsal arazilerin satılması durumunda yan parsel yani sınırdaş arazi maliklerine verilen önalım hakkı kaldırıldı. 

Komşu parselin şufa hakkı kaldırıldı!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bugünkü yazısında ''Toprak koruma ve arazi kullanım kanununda önemli değişiklikler'' konulu yazısını kaleme aldı. 

Ev sahibinin sorgusuz tahliye hakkı var mı?

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''Kira artışında anlaşılmaması durumunda ev sahibinin sorgusuz tahliye hakkı var mı? Kiracının belli başlı hakları nelerdir?'' sorusuna yanıt verdi.

şufa hakkı sahibinin hakkından vazgeçmesi Haberi

şufa hakkı sahibinin hakkından vazgeçmesi

Şufa hakkı sözleşmesi!


Hak sahibi olunan taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkı olan şufa hakkı sözleşmeden doğan ve kanuni olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sözleşmeden doğan şufa hakkı, bir taşınmaz malın maliki veya hissedarı tarafından o taşınmaz üzerinde mülkiyet payı bulunmayan bir üçüncü kimseye sözleşme ile tanınıyor. Şufa hakkı sözleşmesi bu şekilde resmiyet kazanıyor.



Şufa hakkı sözleşmesi noter tarafından düzenleniyor. Şufa hakkı sözleşmesi nin de şerh istemi ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekiyor. Şerh isteme yetkisi şufa hakkı sahibine de verilebiliyor. Şufa hakkı ,bu hakkın rızaen kullanılması, şufa hakkı sahibinin hakkından vazgeçmesi veya satışın hak sahibine bildirildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halde satışın üzerinden 2 yıl geçmekle ortadan kalkıyor.



Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz...