Şufa hakkı sözleşmesi!
Şufa hakkı sözleşmesi konusu söz konusu taşınmazı diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alma hakkı sağlıyor. Şufa hakkı sözleşmesi konusunda detaylı bilgi edinmek istiyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..
Şufa hakkı sözleşmesi!
Hak sahibi olunan taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkı olan şufa hakkı sözleşmeden doğan ve kanuni olmak üzere ikiye ayrılıyor. Sözleşmeden doğan şufa hakkı, bir taşınmaz malın maliki veya hissedarı tarafından o taşınmaz üzerinde mülkiyet payı bulunmayan bir üçüncü kimseye sözleşme ile tanınıyor. Şufa hakkı sözleşmesi bu şekilde resmiyet kazanıyor.
Şufa hakkı sözleşmesi noter tarafından düzenleniyor. Şufa hakkı sözleşmesi nin de şerh istemi ile birlikte tapu sicil müdürlüğüne verilmesi gerekiyor. Şerh isteme yetkisi şufa hakkı sahibine de verilebiliyor. Şufa hakkı ,bu hakkın rızaen kullanılması, şufa hakkı sahibinin hakkından vazgeçmesi veya satışın hak sahibine bildirildiği tarihten itibaren 3 ay ve her halde satışın üzerinden 2 yıl geçmekle ortadan kalkıyor.
Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki hakkını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde diğer paydaşlar şufa hakkını kullanabiliyorlar. Şufa hakkınının oluşması için, öncelikle paylı mülkiyetin söz konusu olması gerekiyor. Yine bu hakkın kullanılabilmesi için payın kısmen veya tamamen satılması gerekiyor. Satış dışındaki bir sebebe dayalı olarak mülkiyetin naklinde (bağış,intikal,taksim vb) şufa hakkı kullanılamıyor. Cebri icra yolu ile yapılan satışlarda da şufa hakkı kullanılamıyor.
Vefa hakkı nedir?
İştira hakkının tanımı!
Şufa hakkının kullanılamayacağı haller!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com