26 / 11 / 2024

sükna hakkı davası

sükna hakkı davası

Bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yaralanma yetkisi veren hakka sükna hakkı deniyor. Peki, sükna hakkı iptal edilir mi? İşte, sükna hakkı iptal davası!

Kiracı ve ev sahipleri dikkat! Kira tespit ve ihtar davası hakkında bilmeniz gerekenler!

Yüzde 25 kira artış uygulaması binlerce ev sahibini mağdur etti. Ev sahibi kiracı arasındaki gerilim artmaya başladı ve sonrasında kira tespit ve ihtar davaları artmaya başladı. Peki  Kira tespit davası ne zaman açılır? İşte dava süreleri hakkında bilmeniz gerekenler...

Ev sahiplerinden Torba Yasa çıkışı: 12 yıllık kira süresi, tahliye davasının istinafa açık olması konuşulacak mı?

Ev sahiplerinden Torba Yasa çıkışı: 12 yıllık zorunlu kira süresi, taşınma masrafı adı altında istenen fidyeye varan tutarlar da gündeme gelecek mi?

Geçici vergi uzatıldı mı, son ödeme tarihi ne zaman?

Vergi mevzuatında yapılan yeni düzenleme ile beraber, geçici vergi ödemeleri için beklenen süre uzatıldığı kaydedildi. Vergi mükelleflerinin merak ile beklediği 2024 yılına ait geçici vergi beyannamelerinin son teslim tarihi ve ödeme süresi hakkında önemli bir açıklama belirtildi.

Miras bekleyenler nelere dikkat etmeli? Miras paylaşımı hakkında yeni karar!

Günümüz şartlarında miras kavgalarına son veren yeni karar ile birlikte kardeşler arasındaki anlaşmazlıklara da çözüm getirilmesi bekleniyor. Buna göre, ebeveynlerini bakmak ile sorumlu olan çocuklar, ebeveynlerinin vefat durumundan sonra miras konusunda söz hakkı sahibi olabilecekler.

Virma Sökmen kimdir? Virma Sökmen ne iş yapmaktadır?

Yapı Kredi Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olan, Virma Sökmen kimdir? Virma Sökmen hakkında merak edilen detaylar, hangi sektörlerde görev aldığı, eğitim durumu ve tüm kariyeri...

Mağdur ev sahibinden bir isyan daha: '5-6 sene süren tahliye davası mı olur?'

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan tartışmalar devam ederken, mülk sahipleri de mağduriyetlerini sosyal medya üzerinden sık sık dile getiriyor. Mağduriyet yaşayan bir ev sahibi de resmi sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak isyan etti. İşte o paylaşım...

DOP 45 sözleşmeli personel alımı yapacağını duyurdu, detaylar ilanda paylaşıldı

Devlet Personel Başkanlığı (DOB), farklı alanlarda 45 sözleşmeli personel alımı için başvuruların kabul edileceğini duyurdu. Belirli mesleklerde yapılacak olan bu iş alımıyla ilgili detaylar açıklandı. İşte yayınlanan ilanın başvuru süreci hakkında önemli detaylar haberin devamında...

MEB'den ortaokul ve lise ortak yazılı sınav açıklaması!

Milli Eğitim Bakanlığı ortaokul ve liselerde yapılacak olan yazılı sınavlar hakkında açıklama yaptı. Yapılan açıklamada ortaokul ve lise yazılı ortak sınavları nasıl yapılacak, hangi tür sorular sorulacak? İşte detaylar...

Türkiye yüksek hızlı tren ağıyla şehirleri birbirine bağlıyor: Hangi illere yeni hatlar geliyor?

Yüksek hızlı tren ağı 41 şehri kapsayacak şekilde genişletilecek. Resmi duyurunun ardından ulaşımda yaşanan bu gelişme tüm Türkiye’ye duyuruldu. İşte bu gelişmeyi bekleyen iller ve oluşturulması planlanan YHT hatları ve süresi hakkında detaylar haberin devamında yer alıyor...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2.079 memur alımı başvuruları başladı! Kimler başvurabilir?

23 Ağustos 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan duyuru ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2.079 memur alımı yapacağını açıkladı. Bu alımlar, en az ilkokul mezunu olmak kaydıyla başvurular başlamıştır. Başvuru süreci hakkında ayrıntılı bilgiler haberin devamında...

Apartmanda ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi?

Bir binanın yapı ve düzenlemesinde, kat maliklerine ait olan özel bölümler ile bu özel bölümlere iliştirilmiş ek parçaların dışında, tüm kat malikleri, kiracıları ve sükna hakkı sahipleri tarafından kullanılan ortak alanlar mevcuttur. Peki ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi? 

Yasin Temel, Deniz GYO Genel Müdür Yardımcısı oldu!

Deniz Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yasin Temel'in genel müdür yardımcısı atanması hakkında KAP'ta açıklama yaptı.

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

sükna hakkı davası Haberi

sükna hakkı davası

Sükna hakkı iptal davası!

Bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yaralanma  yetkisi veren hakka sükna hakkı deniyor. Bedelli veya bedelsiz tesis edilebilen sükna hakkı, başkasına devredilemiyor ve mirasçılara geçemiuyor. 


Sükna hakkında, intifa hakkına ilişkin hükümler uygulanıyor. Sükna hakkı sahibi, hakkın şahsına özgünlendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde  ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor. 


Gayrimenkul üzerinde sükna hakkına sahip olan kişi, ortaklaşa kullanmaya özgüllenen yerlerden de yararlanabiliyor. Sükna hakkı süresinin dolması ve hak sahibinin ölümü üzerine sona erebiliyor. Peki, sükna hakkı nasıl iptal edilir?


Sükna hakkı yargıtay kararı!


T.C.

YARGITAY

1. HUKUK DAİRESİ

E. 1992/3800

K. 1992/8631

T. 29.6.1992


• SÜKNA HAKKININ İPTALİ DAVASI ( Kayden Maliki Bulunduğu Taşınmazdaki Bağımsız Bölümde Davalı Lehine Tesis Edilen Sükna Hakkının İptali Talebi )


• YASAYA UYGUN KULLANMA ( Kayıt Malikine...