25 / 07 / 2024

tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir

tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir

2022'de yürürlüğe girecek olan yeni emeklilik sistemine göre, kişilere farklı bir sistem sunulacak. İşçileri tamamen korumak amacıyla tasarlanan bu sistemde, kıdem hakları eski haliyle korunacak.

A'dan Z'ye tamamlayıcı emeklilik sistemi!

İlgili bakanlıklar tarafından üzerinde çalışılan yeni tamamlayıcı emeklilik sigortası sistemi (TES), büyük merak konusu haline geldi. Gözler bu sistemin detaylarına çevrildi.

Yeni kıdem tazminatı ve emeklilik modeli geliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı tamamlayıcı emeklilik modeliyle birlikte kıdem tazminatlarında da yeni bir dönem başlayacak.

Emekliliğe yeni düzenleme mi geliyor? Emeklilik sistemi değişiyor mu?

Hükümet, ‘kök maaş' tartışmalarına son verecek düzenleme hazırlıkları yapıyor. Buan göre, emeklilik yaşı kadınlarda 60'a, erkeklerde 65'e çıkarılacak, en düşük emekli aylığına limit getirilecek. Ödenen prim kadar maaş bağlanacağı kaydedildi.

Emeklilik sistemi sil baştan değişiyor! Emeklilik yaşı 65 olacak, düşük maaşlılara yol, gıda, kira desteği yapılacak!

Dengelerin sürdürülemez şekilde bozulduğu emeklilik sistemi bir defa daha değişiyor. Emeklilik yaşının yükseltilmesi ve prim gün sayısına göre maaş formülü gündeme geldi. İşte ayrıntılar...

Kredi çekecekler dikkat! Bankalarda yeni dönem başladı...

Banka kredilerinde yeni dönem başladığı açıklandı. Yapılan açıklamada, bu birikimlerini sayesinde artık daha kolay kredi çekebilebilecek. Buna göre, 28 Eylül 2023 tarihinde yürürlüğe aldığı yeni yönetmelik ile bireysel emeklilik sistemi (BES) katılımcılarına önemli bir kolaylık getirildiği belirtild

BES’te yüzde 30 devlet katkısı ne zaman hesaba geçer?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne olan ilgi artarken katılımcı sayısı 16.5 milyona ulaştı. Uzun dönem yatırım düşünenlerin tercihi olan BES’de en çok merak edilen sorulardan biri de devlet katkısının ne zaman hesaplara geçtiği. İşte o sorunun cevabı…

BES sisteminde iki yeni uygulama hayata geçiyor! Bu yeni uygulamalar neler?

Bireysel emeklilik sistemi 2003 senesinde uygulamaya alınmıştı. 2013 senesinde devlet katkısı uygulaması geldiği belirtildi. 2017 yılında ise çalışanların bireysel emeklilik sistemine girmesini sağlayan Otomatik Katılım Sistemi (OKS) başladığı kaydedildi.

BES’te yeni dönem 1 Temmuz’da başlıyor! İşte dikkat edilmesi gerekenler…

Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki katılımcı sayısı 16,4 milyona yaklaştı. Yapılan yeni düzenlemelerle BES kullanıcılarına kredi avantajı sunulurken, uzmanı BES’i olanlar ve yeni girecekler için önemli tavsiyelerde bulundu.

BES'te yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor! 

Hükümet Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) çıkışları önlemek için yeni düzenlemeler yapıldığı kaydedildi. BES'te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz itibarı ile başlamış olacak. Bu yeni sistemin avantajları ne olacak? 

BES'i olanlar için yeni dönem geliyor!

BES'i olanlar için yeni dönem başladığı kaydedildi. Bireysel Emeklilik Sistemi içinde olanlar birikimlerini bozmadan teminat göstererek kredi çekebilecekler. Üstelik birikimleri yine yükselmeye de devam edecek. 

Yurt dışında yaşayanlar ya da yurt dışından Türkiye'ye dönenler nasıl emekli olabilir?

Türkiye’de milyonlarca kişi kademeli emeklilik bekliyor. Milyonlarca emekli de açlık sınırı ve asgari ücretin çok altında maaş alıyor. Vatandaş emeklilik sistemi ile ilgili düzenleme beklerken, mevcut yasalara göre yurt dışında yaşayanlar da Türkiye’den emekli olabiliyor? İşte detaylar...

İş Bankası "BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi" uygulamasına başladı

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne olan ilgi artarken, katılımcılar için getirilen yeni düzenleme ve uygulamalarla sunduğu avantajlar da artırılıyor. Son olarak İş Bankası, BES Teminatlı İhtiyaç Kredisi uygulaması başlattı. İşte ayrıntılar…

BES’te kaybettiren nedenler!

Bireysel Emeklilik Sistemi BES’e olan ilgi artsa da akıllardaki soru işaretleri bitmiyor.  Peki BES’te kazanmanın önündeki engeller neler? İşte cevabı

Borsada hisse mi, BES’te BIST 100 fonu mu almak daha kazançlı?

Uzun dönem yatırımı düşünenler için borsanın yanı sıra Bireysel Emeklilik Sistemi BES’te sıkça tercih edilmeye başlandı.  Uzmanlar, borsa yerine BES’te hisse fonu alanların daha çok kazandığını belirterek, o hesabı paylaştı.

Yaşı 45-46 olanlar BES yaptırsın, maksimum fayda sağlarsınız!

Her yaşta katılımın mümkün olduğu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne girmek isteyenler için bir tavsiye geldi.Yüzde 30 devlet katkısının sağlandığı BES’e 45-47 yaşında girmenin kazançlı olduğu belirtildi.

tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir Haberi

tamamlayıcı emeklilik sistemi nedir

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile birlikte kıdem tazminatlarında yeni bir dönem başlayacak. Tartışmaya açılan modellerden biri yasalaşırsa çalışanın brüt ücretinin yüzde 3’ü her ay tamamlayacı emeklilik hesabına aktarılacak. Yüzde 5.33 ise eskiden olduğu gibi işveren sorumluğunda kalacak. İkinci model yasalaşırsa ya şu andaki mevcut sistem tercih edilecek ya da devletin de katkıda bulunacağı işçi ve işverenin prim ödeyeceği yeni sistem kabul edilecek. Hem çalışanın maaşından kesinti olacak ancak hem işveren hem de devlet katkı sağlayacak.

2022'de yürürlüğe girecek olan yeni emeklilik sistemine göre, kişilere farklı bir sistem sunulacak. İşçileri tamamen korumak amacıyla tasarlanan bu sistemde, kıdem hakları eski haliyle korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemine katılacak olan birey, 60 yaşına geldiği dönemde emekli olmaya resmi olarak hak kazanmaktadır. Bu sistem içerisinde ortalama yirmi beş yıl çalışan...