05 / 05 / 2024

Tapu hisse payı hesaplaması

Tapu hisse payı hesaplaması

Hisseli tapu bir gayrimenkuldeki ortakların sayısını ve isimlerini gösteren tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapu nasıl bölünür? Tapu hisse payı hesaplaması nasıl yapılır?

Tapuda 1/1 hisse ne demek? Tapu bilgileri sorgulama nasıl yapılır?

Gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında en çok merak edilen konulardan biri de  tapu bilgileri, tapunun hisseli olup olmadığı. Emlak Uzmanı Mert Başaran son dönemde kendisine sıkça sorulan tapu ile ilgili soruya cevap verdi.

Temettüde verimli olan şirketler hisse performansında da coştu!

Borsa İstanbul’daki 500’den fazla firmaların 2023 senesi bilançoları açıklanıyor. Finansal tablolar açıklandıkça firmaların temettü (kâr payı) ödemeleri de konuşulmaya başlayacağı kaydedildi. Son 5 senede temettü verimi en fazla şirketlerin hisse performansları da oldukça dikkatleri üzerine çekti.

Hisse tevhidi nedir?

Hisse tevhidi, tapu tescili sürecinde yer alan ve taşınmaz mülkiyeti ile ilgili gerçekleştirilen önemli bir işlem olarak karşımıza çıkar. Peki hisse tevhidi nedir, nasıl yapılır ve işlem sürecinde neler gerçekleşir? İşte hisse tevhidi işlemi ile ilgili önemli detaylar...

Hisseli tapu habersiz satılabilir mi?

Hisseli tapu, birden çok kişinin mal sahibi olduğunu gösteren bir belgedir. Hisseli tapu sahipleri, "Hisseli tapu habersiz satılabilir mi, hissedar kendi payını satabilir mi?" gibi sorulara yanıt oluyor. Peki, hisseli tapuda habersiz satış yapılır mı? İşte ayrıntılar...

Noterden tapu hisse devri için gerekli evraklar nelerdir? Hisseli tapu nasıl üzerine alınır?

Tapu sahipleri özellikle hisseli tapu sahipleri alım ve satım işlemlerine dair her detayı bilmek istiyor. Hangi evrakların gerekli olduğu ve hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılabileceği merakla araştırılıyor. İşte o detaylar!

Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?

Hisseli tapular belirsiz bir tapu türü olarak görülebilir. Bu tapularda kimin ne kadar pay oranına sahip olduğu bilinir ama her malik aynı orana sahiptir. Peki “Hisseli tapu dışarıdan birine satılır mı?” İşte detaylar!

Hisseli tapu paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu birden çok kişiye ait olan bir tapu türüdür. Bu yüzden bazen pay sahipleri arasında bir huzursuz çıktığında bu durum sorun haline gelebiliyor. Hisseli tapu devredilebilir mi, kardeşler arasında nasıl devredilir? İşte detaylar!

Hisseli arsaya izinsiz ev yapılabilir mi? Hisse tapulu ev alınır mı?

Hisseli tapu sahiplerinin hakları, diğer tapu sahiplerine göre farklıdır. Nedeni ise hissedar sayısından kaynaklanmaktadır. Peki Hisse tapulu ev alınır mı, alınmaz mı? İşte detaylar!

Hisseli tapu nasıl satılır? Hisseli tapu nasıl ayrılır? Miras payının diğer mirasçıya devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu sahipleri bu tapu üzerinden yapabilecekleri işlemlere dair detaylı bilgi almak istiyor. Bundan dolayı da pek çok soru yöneltmektedirler. İşte o sorulardan bazıları ve yanıtları!

Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur? Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?

Hisseli tapu sahipleri bu konunun her ayrıntısını bilmek istiyor. O yüzden “Hisseli tapuda hisse fazla olursa ne olur? Hisseli arsalarda anlaşmazlık olursa ne olur?” sorularına yanıt aramaktadır. İşte detaylar!

Hissedarlardan habersiz tapu bölünür mü? Mirasçı kendi payını satabilir mi?

Hisseli tapu konusunda vatandaşların özellikle bu tapuya sahip olan kişiler pek çok sorusuna yanıt aramaktadır. İşte hisseli tapuya dair araştırılan ayrıntılar!

Hisseli tapuya dair bilinmeyen kalmasın! Tapu durumu hisseli tapu ne demek, Hisse tapulu ev alınır mı?

Hisseli tapuya sahip ülkemizde pek çok kişi bulunmaktadır. Bu hisseli tapu sahipleri de bazı hususları araştırıyor. İşte o sorulardan bazıları ve yanıtları!

Hisseli tapuda yer belli midir?

Hisseli tapu; Bir gayrimenkul üzerinde hak sahibi pay sahiplerinin ayrı ayrı isimlerinin ve oransal hisse sahipliklerini gösteren tapu türüne denir. Peki “Hisseli tapuda yer belli midir, Hisseli tapu noter satışı olur mu? İşte merak edilenler!

Tapu hisse payı hesaplaması Haberi

Tapu hisse payı hesaplaması

Tapu hisse payı hesaplaması!

Hisseli tapu bir gayrimenkuldeki ortakların sayısını ve isimlerini gösteren tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor.


Hisseli tapularda hissedarların arazi içinde hangi kısma sahip olduğu yazmıyor. Arazideki yerlerin belirlenmesi için hissedarlar kendi aralarında bir "rızai taksim sözleşmesi" yapması gerekiyor. 


Rızai taksim sözleşmesi ile arazinin hangi payının kime ait olduğu belirleniyor, ancak bu tapuda görünmüyor. 


Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belgedir, kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu değil. Bu nedenle genel olarak hisseli tapu sahipleri arasında arazi anlaşmazlıkları yaygın olarak yaşanıyor. 


Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor.  Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor. 


Hisseli tapu satış masrafları!

Gayrimenkulün gerçek alış bedelinin, belediyece bildirilen emlak beyan değerinden düşük olması...