25 / 07 / 2024

taşınmaz mülkiyeti sınırlaması

taşınmaz mülkiyeti sınırlaması

Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsıyor. Medeni Kanuna göre taşınmaz mülkiyeti bazı hallerde kısıtlanabiliyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları nelerdir?

Yüzde 25 kira zam sınırı kaldırıldı, geride izleri kaldı! Kaç ev sahibi bu uygulamaya uydu? 

Kiracı ve ev sahipleri arasında büyük gerginliğe neden olan yüzde 25 kira sınırlaması her ne kadar kaldırılmış olsa da sosyal medyanın gündeminden bir türlü düşmüyor. Uygulamayla ilgili tartışmalar çığ gibi büyümeye devam ediyor. 

Yüzde 25 kira sınırlaması bitti, fırsatçılar harekete geçti!

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, yüzde 25 kira sınırlaması bittikten sonra, emlak kiralamak ve satmak isteyen fırsatçıların hemen harekete geçtiğini söyledi. 

'Kiralara yüzde 25 sınırlaması geri gelsin' diyenler var! Ev sahibi ve kiracıları neler bekliyor?

1 Temmuz itibarıyla kiralarda yüzde 25 zam sınırlaması sona erdi. Uygulama sebebiyle birçok sorun ortaya çıkmıştı. Gazeteci Emin Pazarcı, uygulamaya ilişkin "Aynı bölgede bire 4-5 kat kiraların olduğu karmakarışık bir tablo bıraktı" açıklamasında bulundu. İşte o paylaşım...

Tebernüş Kireçci baştan uyardı! Kiraya yüzde 25 sınırlaması bitiyor! Asıl sorun bundan sonra başlayacak! 

Kiraya yüzde 25 zam sınırlaması Temmuz itibariyle sona eriyor. Kiracı ve ev sahibi tartışmalarının arttığı bu süreçte en çok ev sahipleri mağdur oldu. Peki temmuzdan sonra kiracıları ve ev sahiplerini neler bekliyor? 

Kirada yüzde 25 zam sınırlaması kalkıyor: Kiracılar korkuyla zam dönemini bekliyor!

Kiralardaki fahiş artışın ardından yüzde 25 zam sınırlaması getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yeni düzenleme ile zam sınırlamasının kalkacağını açıkladı. Bu hamlenin gerçekleşmesi ile kiracılar korkuyla kiracılara gelecek zammı bekliyor. 

 ATEM Başkanı Akçam açıkladı: Kirada yüzde 25 artış sınırlaması kalkarsa ne olur?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaptığı açıklamalarda kirada yüzde 25 sınırının uzatılmayacağının sinyalini verdi. Peki kirada yüzde 25 artış sınırlaması kalkarsa ne olur? ATEM Başkanı Hakan Akçam değerlendirdi.

Yüzde 25 zam sınırlaması kalkınca kiralara yüzde 60'lık zamlar gelecek!

Yeni bir uzatma yapılmaması halinde kiralara yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz'da sona eriyor. Peki kiralar ne olacak? İşte  o son dakika açıklaması...

Yapay zeka kiraya yüzde 25 sınırını açıkladı: Gelir kaybı yaşatır, yatırımdan uzaklaştırır!

2022 yılında getirilen yüzde 25 zam sınırlaması ev sahiplerini mağdur ediyor. Yapay zekaya 'Kiralara %25 sınırı hak mıdır?' sorusu soruldu. İşte yapay zekadan gelen yanıt... 

Kira artışındaki yüzde 25 zam sınırlaması Temmuz’u beklemeden iptal edilsin!

Yüzde 25 kira zammı sınırlaması nedeniyle mağdur ev sahiplerinin sayısı ve kiracı ile yaşanan sorunları her geçen gün yenisi ekleniyor. Konuyla ilgili gözler temmuz ayına çevriliyken ekonomist Nejat Özonay, “Temmuz 2024’ü beklemeden uygulamayı iptal etmek doğru olur” önerisini getirdi.

Emekli kartında tüm ayrıntılar belli oldu! Emekli kartı kimler kullanabilecek, yaş sınırlaması var mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ‘Emekli Kart' programının detaylarını açıkladı. Emekli kartı kimlere verilecek? Emekli kartında yaş sınırlaması var mı? Emekli kart almak isteyenler ne yapmalı?

BDDK açıkladı! Taşıt kredilerinde taksit sınırı değişti!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından alınan  yeni karar doğrultusunda taşıt kredilerine ilişkin sınırlarda bir takım değişikliğe gidildiği açıklandı.

Kiralardaki yüzde 25 zam sınırlaması ev sahiplerine rota değiştirtti! Kadıköy'de 1+1 fiyatına Amerika'da 2 katlı ev!

Son dönemlerde emlak sektöründe yaşanan gelişmeler ev sahiplerine de rota değiştirtti. Yüzde 25 zam sınırlamasına takılmak istemeyen ev sahipleri yatırımlarını yurt dışında yapmaya başladı. 

Konut kiralarında yüzde 25 sınırlaması kaldırılırsa fiyatlar düşer!

Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları büyüttü. Peki sınırlama kalkarsa kira bedelleri düşer mi? 

taşınmaz mülkiyeti sınırlaması Haberi

taşınmaz mülkiyeti sınırlaması

Taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları!

Arazi üzerindeki mülkiyet, kullanılmasında yarar olduğu ölçüde, üstündeki hava ve altındaki arz katmanlarını kapsıyor. Bu mülkiyetin kapsamına, yasal sınırlamalar saklı kalmak üzere yapılar, bitkiler ve kaynaklar da giriyor.


Medeni Kanun gereğince, taşınmaz mülkiyeti bazı hallerde kısıtlanabiliyor. Peki, taşınmaz mülkiyeti kısıtlamaları nelerdir?


Taşınmaz mülkiyetinin kısıtlamaları

I.  Genel olarak

MADDE 731.-Taşınmaz mülkiyetinin kanundan doğan kısıtlamaları, tapu siciline tescil edilmeksizin etkili olur.


Bu kısıtlamaların ortadan kaldırılması veya değiştirilmesi, buna ilişkin sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesine ve tapu kütüğüne şerh verilmesine bağlıdır.


Kamu yararı için konulan kısıtlamalar kaldırılamaz ve değiştirilemez. 


II. Devir hakkının kısıtlamaları

1. Yasal önalım hakkı

a. Önalım hakkı sahibi

MADDE 732.- Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.


b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre

MADDE 733.- Cebrî...