27 / 11 / 2024

Trampada şufa

Trampada şufa

Değerleri aynı olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemine trampa deniyor. Peki, trampada şufa hakkı var mıdır?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

Türkiye'de mülkiyet hukuku denilince, gayrimenkul sahipliğinden satışına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Buna göre, tapusu hisseli olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir. 

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl engellenir?

Şufa hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haklardan biridir. Mal alım satışında mal sahibine hak tanıdığı için önemli bir kavramdır. Peki şufa hakkı nedir, hangi durumlarda geçerlidir veya geçerli değildir, şufa hakkı nasıl engellenir? Şufa hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Şufa Hakkı başka bir ifade ile önamlım hakkı, bir taşınmaza ilişkin belirli bir kişiye öncelikli satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak biliniyor. Peki, Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Tapuda şufa hakkı nasıl kullanılır?

Şufa hakkı, taşınmazı öncelikle satın alma hakkı oluyor. Bu hakkını kullanmak isteyenler "Tapuda şufa hakkı nasıl kullanılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler...

Hisseli gayrimenkullerde şufa hakkı nasıl kullanılır?

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Adak, hisseli mülkiyette önalım (şufa) hakkına ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Mehmet Adak'ın o yazısı...

Sınırdaş arazi mağdurları seslerini duyurmak istiyor!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü köşesinde ''Sınırdaş arazi mağdurları ve şufa davaları'' konulu yazısını kaleme aldı.

 Hisseli arsalarda dikkat edilmesi gereken 3 nokta!

Yeşil Vadi Arsa Ofisi Genel Müdürü Emin Ertuğrul, alım-satım aşamasında sorunlara yol açan hisseli arsalarla ilgili ifraz işleminin nasıl yapılacağını, şufa hakkının ne olduğunu ve izale-i şuyu davasının ne zaman gerekeceğini anlattı.

Komşu parselin şufa hakkı kaldırıldı!

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, bugünkü yazısında ''Toprak koruma ve arazi kullanım kanununda önemli değişiklikler'' konulu yazısını kaleme aldı. 

Limak'ın Ufa’da tünel-otoyol projesi 2023'te hizmete girecek!

Limak Holding kurucu Başkanı Nihat Özdemir ve Limak Holding Başkan Vekili Serdar Bacaksız, Ufa’daki (Başkortostan-Rusya) “tünel-köprü-viyadük-otoyol” projesiyle ilgili son durumu anlattı.

Limak, Ufa otoyol inşaatına başlıyor!

Limak'ın Marashstroy ile beraber 2017’de imzaladığı, Rusya Federasyonu’na bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nde 33,5 milyar rubelik Ufa Otoyol İnşaatı Pazartesi günü başlıyor.

4 başlıkta şufa davası devam ederken payın ikinci kez satılması!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Avukat Figen Şimşek, 4 başlıkta şufa davası devam ederken payın ikinci kez satılması konusunu kaleme aldı...

7 maddede şufa hakkı!

Şufa hakkı nasıl kullanılır? Görevli ve yetkili mahkeme neresidir? Şufa davasında hak düşürücü süre nedir? Sözleşmeden doğan şufa hakkı nedir? Şufa hakkından feragat etmek veya vazgeçmek mümkün mü? Şufa hakkı nedir? Şufa hakkını kullanma şartları nelerdir?

Trampada şufa Haberi

Trampada şufa

Trampada şufa hakkı!

Değerleri aynı olan ya da olmayan, ihtiyaç halindeki malların birbiri ile değiştirilmesi işlemi trampa olarak karşımıza çıkıyor. Eş değerdeki dükkan ve arsa, konut ve mağaza trampa edilebiliyor. 


Borçlar Kanunu'nun 118'inci maddesine göre, iki, şahıs birbirine borçlu oldukları takdirde, her iki taraftan biri borcunu alacağı ile takas edebiliyor. 


Takas işlemleri için gereken belgelerin temin edilmesi halinde takas işlemi gerçekleşiyor. Trampa işleminde taraflar arasında sözleşme imzalanması gerekiyor. 


Trampada şufa hakkı!

Önalım hakkına hukuki olarak şuf'a hakkı da deniyor.  Kanuni ve akdi olmak üzere iki türlü önalım hakkı yani şuf'a hakkı bulunuyor.


Önalım hakkı sadece bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen ve ya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların kullandığı bir hak olarak karşımıza çıkıyor. 


Hibe ve takas hukuki işlemleri satış olmadıklarından bunlara karşı önalım...