16 / 05 / 2024

türkiye enerji üretimi hedefleri

türkiye enerji üretimi hedefleri

Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Çakır, enerji üretiminde yerli kaynak payının, 2018 sonuna kadar yüzde 8 artırılarak yüzde 35'e çıkarılması hedefinin makul ve gerçekleştirilebilir olduğunu söyledi.

Türkiye Sigorta 2024’e hızlı bir başlangıç yaptı! İlk iki ayda 19,3 milyar TL’lik prim üretimi gerçekleşti!

Türkiye Sigorta, senenin ilk iki ayında toplam prim üretimini yüzde 160 yükselterek 19,3 milyar TL’lik prim üretimi ile yıla hızlı bir başlangıç yapmış oldu. 

Türkiye'de ham çelik üretimi 9 ayda 24,5 milyon ton azaldı

Türkiye'nin ham çelik üretimi ocak-eylül döneminde, geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 10,1 azalarak 24,5 milyon ton olarak gerçekleşti. İşte haberin ayrıntıları...

Türkiye'nin elektrik üretimi ağustos ayında yüzde 4,1 artış gösterdi

Türkiye'nin lisanslı elektrik üretimi ağustosta geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 4,1 yükselerek 31 milyon 360 bin 161 megavatsaat olarak gerçekleşti. Üretin ne kadar oldu ve ne kadar artış gösterdi? İşte haberin ayrıntıları...

Yıl sonunda Türkiye’nin enerji faturası 71 milyar doları bulabilir!

Enerji fiyatlarının 2023’ün ilk 6 ayında düşük seyretmesi Türkiye’nin elini rahatlattı. Fakat petrol fiyatlarının artacağına ilişkin beklentiler Türkiye’nin enerji ithalatı faturasını da büyütecek.

Aksa Enerji, Türkiye ile KKTC arasına denizaltı kablosuyla enerji köprüsü kuruyor!

Aksa Enerji, imzaladığı 15 yıllık ABD doları bazlı yeni sözleşmeyle Türkiye ile KKTC arasına enterkonnekte denizaltı kablosuyla elektrik hattı çekecek. Aksa Enerji, aynı sözleşme kapsamında KKTC’deki kurulu gücünü de 188 MW seviyesine çıkaracak.

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye 549 milyon dolarlık kaynak! Yenilenebilir enerji kullanımı artırılacak!

Dünya Bankası, kamu kesiminde yenilenebilir enerji kullanımının artırılması amacıyla Türkiye'ye 549 milyon dolar tutarında kaynak ayırdı. İşte ayrıntılar...

Türkiye'nin LPG üretimi 2022 yılında yüzde 8,53 arttı!

Açıklanan resmi rakamlara göre, Türkiye'de geçen yıl toplam Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) üretimi 2021 yılına göre yüzde 8,53 arttı ve 1 milyon 100 bin 359 ton oldu.

Türkiye’de dört ilde 20 milyar liralık yatırım hamlesi

Fotovoltaik güneş paneli, hibrit otomobil, batarya üretimi tesisleri ile daha önce Türkiye'de üretimi olmayan bulaşık makinesi kapsülü, maleik anhidrit üretim tesisleri için İzmir, Sakarya, Adana, Kocaeli’nde gerçekleşen yatırımlar, proje bazlı devlet yardımı alacak.

Avrupa’da enerji krizi büyüdü! Siparişler Türkiye’ye kayacak!

Avrupa’da enerji krizi nedeniyle fabrikalar kapanıyor. Kağıt-ambalaj, kimyevi ürünler ve demir-çelik-alüminyum siparişlerinin ise Türkiye’ye kayması beklenirken ihracatta da yüzde 20 artış bekleniyor.

Türkiye İMSAD raporuna göre, inşaat malzemeleri sanayi üretimi yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,7 arttı!

Türkiye İMSAD mayıs ayına ait verilerle beraber senenin ilk çeyreğini değerlendiren sektör raporunu açıkladı. Mayıs Ayı Sektör Raporu’na göre; enerji kesintilerinin etkisine rağmen 2022 senesinin ilk üç ayında üretim, geçen senenin ilk üç ayına göre yüzde 4.7 yükseldi. Talep tarafında ise büyüme yav

Ford'dan kritik Türkiye kararı!

Ford, otomotiv sektörünün elektriğe evrilmesiyle beraber Türkiye’de batarya fabrikası kurma kararı aldığını açıkladı. Fabrikada Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen ticari araçlar için batarya üretimi yapılacak.

Rusya Ukrayna savaşı Türkiye'nin enerji faturasını yükseltecek!

Rusya Ukrayna savaşı, Türkiye’nin her iki ülkeyle yakın ilişkiler içinde olduğu sektörleri olumsuz yönde etkiliyor. Enerji uzmanları Türkiye'nin doğalgaz ve petrolde Rusya’ya bağımlı olması sebebiyle enerji faturasının hızlı bir şekilde yükseleceğini ifade ediyorlar.

Dünya Bankası, Türkiye’ye 265 milyon dolarlık deprem ve enerji finansmanı sağladı!

Dünya Bankası yaptığı açıklamada, Türkiye’ye 265 milyon dolarlık deprem ve enerji finansmanı sağladığını bildirdi.

türkiye enerji üretimi hedefleri Haberi

türkiye enerji üretimi hedefleri


Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necip Çakır, enerji üretiminde yerli kaynak payının, 2018 sonuna kadar yüzde 8 artırılarak yüzde 35'e çıkarılması hedefinin makul ve gerçekleştirilebilir olduğunu söyledi. 


Onuncu Kalkınma Planı kapsamında belirlenen Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı Eylem Planı'nı değerlendiren Çakır, eylem planında ortaya konulan hedeflerin, devam eden projelerle gerçekleştirilebileceğini belirtti. 


Fiyatı ucuzladığı için kullanımı yaygınlaşan rüzgar santralleri ve güneş enerjisinin de hedeflere hizmet edeceğini ifade eden Çakır, "Kömür madenleri ile ilgili gerçekleştirilen iş güvenliğini sağlamaya yönelik önlemlerin maliyet arttırıcı etkisi, bu süreçte bir engel haline gelebilir. Bu anlamda yapılacak bir düzenleme, kömürdeki ve dolayısıyla yerli kaynaklara dayalı enerji üretimindeki artışı kolaylaştırabilir" diye konuştu. 


Önceki yıllarda da planların yapıldığını ancak uygulama konusunda sıkıntılar yaşandığını dile getiren...