23 / 12 / 2024

Türkiye kira harcamaları

Türkiye kira harcamaları

Türkiye çapında konut ve kira harcamasının da konut üretiminin hızlanması nedeniyle cüzdanlarda edindiği yer son 10 yılda yüzde 27’den yüzde 24.8’e inerken, kiranın payının ise yüzde 27.6’dan yüzde 32.8’e çıktığı görüldü.

Tebernüş Kireçci'den barınma sorununa çözüm önerisi! Türkiye'nin yeni bir kira yasasına ihtiyacı var!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, ülke genelinde yaşanan barınma sorunun büyümesindeki asıl nedeni söyleyerek çözüm önerisinde bulundu. 

Türkiye Barolar Birliği'nden 'kira sözleşmelerini düzenleme yetkisi sadece avukatlara verilsin' talebi! 

Türkiye Barolar Birliği tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yollanan yazıyla, kira sözleşmelerini düzenleme yetkisinin sadece avukatlara verilmesi talep edildi. İşte ayrıntılar...

Türkiye, kira artışında OECD ülkelerinin önüne geçti!

Kiralardaki fahiş artışlar özellikle İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde yaşayan vatandaşın belini büküyor. Kiralar akıl almaz boyutlara ulaşırken, Türkiye, kira artışında OECD ülkelerinin önüne geçti.

Yüksek faiz nedeniyle Türkiye’de konut yatırımı yapamayan Türkler KKTC’ye yöneldi!

Yüksek faizler nedeniyle Türkiye’de konut yatırımı yapamayan Türk vatandaşları döviz bazlı kira getirisi nedeniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yöneldi. KKTC'de , 1 oda 1 salonlar için yıllık ortalama 20 bin paundun üzerinde net kira beklentisi bulunuyor. 

Türkiye, yıllık kira getirisinde zirvede! İşte ülke ülke ve şehir şehir kira getirileri! 

Gayrimenkul yatırımı yapılan ülkelerdeki yıllık kira getirisinde Türkiye zirveye yerleşti. İşte ülke ülke ve şehir şehir kira getirileri...

5 maddede barınma krizinin ana nedenleri! Türkiye'de konutta amorti süresi çok uzun! 

Bir konut yatırımının kendini kira geliri ile amorti edebilmesi için 240 aylık yani 20 senelik kira gelirinin yetmesi gerekiyor ancak Türkiye'de bu süre çok daha uzun. İşte 5 maddede gündemden düşmeyen barınma krizinin ana nedenleri...

OECD'e göre Türkiye'deki kira artışları ilk sırada!

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'ne (OECD) üye ülkelerin Konut Fiyat Endeksi'ndeki yıllık artış oranlarını açıkladı. Buna göre Türkiye birinci sırada yer alarak rekor kırdı. 

Sakarya’da kira fiyat ortalaması, Türkiye’nin altında kaldı!

Ülke genelinde kiralar düşüşe geçse de hala cep yakıyor. Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan Sakar'daki konut kira bedellerine değinerek, Türkiye ortalamasının altında kaldığını söyledi. 

Türkiye'deki kira artışları OECD ülkeleri arasında açık ara lider oldu!

Son senelerde konut fiyatlarında ve kiralardaki yükselişin OECD rakamlarına da yansıdı. Türkiye, kira artışında açık ara lider konuma geldi. İşte ayrıntılar...

Murat Kurum yeniden bakan oldu! Türkiye'nin konut ve kira sorunu artarak devam edecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla istifasını duyurdu. Özhaseki yerine Murat Kurum atandı. Murat Kurum yeniden bakan olurken Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci'den açıklama geldi. 

'Barınma en büyük sorun' diyen Özgür Özel: Türkiye'nin en büyük direnişini kira yardımı için başlatacağım!

Yaptığı açıklamada 'Barınma en büyük sorun' diyen CHP Genel Başkanı Özgür Özel, depremzedeler için bu ay son defa kira yardımı yapıldığını dile getirerek, "Büyük bir belirsizlik ve haksızlık var. Türkiye'nin en büyük direnişini kira yardımı için başlatacağım" diye konuştu.

Türkiye kira artışında Avrupa birincisi!

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verileri kapsamında, yüzde 25’lik zam tavanına rağmen Türkiye konut kirası artışında yüzde 125,10 ile Avrupa'da ilk sırada. Macaristan ise yüzde 12,80 artış ile ikinci.

Türkiye ekonomisi yüzde 5.7 büyüdü! Büyümeye en büyük katkı inşaat sektöründen geldi!

Türkiye ekonomisi enflasyon, vergi zamları, inşaat ve seçim harcamalarının etkileriyle 2024 yılının ilk 3 ayında yüzde 5.7 büyüdü. Büyümeye en büyük katkı yüzde 11.1’le inşaat sektöründen geldi.

Türkiye kira harcamaları Haberi

Türkiye kira harcamaları

Türkiye İstatistik Kurumu’nun Hanehalkı Bütçe Araştırması petrol fiyatlarının artması nedeniyle son 10 yılda Türk halkının gıdasından kesip yol parasına harcama yaptığını ortaya koydu.


Ulaştırma harcamalarının artışında petrol fiyatlarının yanı sıra, araç sahibi olma oranındaki artış, havayolu ile ulaşımın daha çok tercih edilir olması ve okul servis ücretleri bedellerinin yükselmesi de etkili oldu. Kurumun 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait verilerinin birleştirilmiş sonuçlarına göre; 2004’te Türk halkı 100 liralık harcamasının 26.4’ünü gıdaya yaparken bu rakam 19.7’ye indi.


Gıdadan kesilen para ise ulaştırmaya gitti. Türk halkının tamamı göz önüne alındığında 2004’te bütçenin yüzde 9.5’ini alan ulaştırma kaleminin tuttuğu yer 2014’te iki kat arttı ve yüzde 17.8’e çıktı. En yoksul yüzde 20’lik dilimde ise durum daha da vahim oldu. 2004’te gelirinin yüzde 40’ını gıdaya...