19 / 05 / 2024

vasiyet nasıl saklanır

vasiyet nasıl saklanır

Bir kişinin ölümünden sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi olan vasiyetin noterde onaylatılması zorunlu mudur? Vasiyetname nerede saklanır? İşte yanıtı..

8 soruda vasiyet nasıl hazırlanır?

Vasiyet, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi için hazırlanıyor. Peki, vasiyet nasıl hazırlanır? Vasiyetname şekilleri nelerdir?

Sözlü vasiyet nasıl belgelenir?

Medeni Kanun gereğince; 15 yaşını doldurmuş olan ve ayırt etme gücüne sahip herkes, Kanun’un belirlediği sınır ve şekiller dahilinde, vasiyet yoluyla mallarından tasarruf edebiliyor. Peki, Sözlü vasiyet nedir? Sözlü vasiyet nasıl belgelenir?

Vasiyet nasıl uygulanır?

Miras bırakanın sahip olduğu malları kime veya kimlere bırakacağına vasiyet denirken,bunu gösteren resmi,sözlü yada yazılı belgeye vasiyetname adı veriliyor.Peki, vasiyet nasıl uygulanır?

Vasiyeti yerine getirmek için görevli nasıl atanır?

Ölen bir kişinin vasiyeti üzerine vasiyet işlemleri gerçekleştirilirken bazı kuralların esas alınması gerekiyor.Aynı zamanda bu işlem gerçekleştirilirken bir görevli bulunması gerekiyor.Peki,vasiyeti yerine getirmek için görevli nasıl atanır?

Vasiyet nasıl geçerli olur?

Medeni kanunun öngördüğü koşullara uygun şekilde hazırlanan sözlü ya da yazılı olarak gerçekleştirilen işleme vasiyetname adı verilmektedir.Peki vasiyet nasıl geçerli olur?Vasiyetnamenin geçerli olması için neler yapılmalıdır?

Sözlü vasiyet nasıl bırakılır?

Medeni Kanun gereğince ölüme bağlı tasarruf işlemleri arasında yer alan sözlü vasiyet yapılabiliyor. Peki, sözlü vasiyet nasıl bırakılır? Sözlü vasiyetname hangi şartlarda geçerli olur? İşte yanıtı..

Resmi vasiyet nasıl açılır?

Resmi vasiyet; iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenlenen vasiyetname olarak karşımıza çıkıyor. Resmi memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor. Peki, resmi vasiyet nasıl açılır?

Vasiyet nasıl yazılır?

Kişinin vefatından önce mal varlığının kimlere teslim edileceği, verileceğine vasiyet deniyor. Bunun resmi olarak kaleme alınmış hali ise vasiyetname olarak ifade ediliyor. Peki, vasiyet nasıl yazılır?

Pazar yeri nasıl kiralanır?

Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca tahsil edilen işgaliye harcı karşılığında, semt ve üretici pazarlarındaki satış yerlerinin geçici olarak kullanım hakkı verilebiliyor. Peki, pazar yeri nasıl kiralanır?

Konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Mesken, arsa, arazi ve işyeri gibi taşınmaz malların elden çıkarılması halinde satıcı, değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü olabiliyor. Peki, konut satışında değer artış kazancı nasıl hesaplanır?

Kira zam oranları nasıl hesaplanır?

Kira zamları, taşınmaz mal sahibi tarafından kiracısına belli bir oranda yapılıyor. Peki mesken kirasına ne kadar zam yapılır? İşyeri kirasına ne kadar zam yapılır? Kira zam oranları nasıl hesaplanır?

Dükkan kira zammı nasıl hesaplanır?

6098 sayılı kira kanununda yapılan değişikliklere göre mesken ve dükkan kira zam hesaplamaları birbirinden ayrıldı. Peki, dükkan kira zammı nasıl hesaplanır? İşte dükkan kira zam hesaplamaları..

Konut inşaat maliyetleri nasıl hesaplanır?

Konut inşaat maliyetleri, her sene Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilen metrekare birim değerleri ile hesaplanıyor. Peki, konut inşaat maliyetleri nasıl hesaplanır?

vasiyet nasıl saklanır Haberi

vasiyet nasıl saklanır

Vasiyetname nerede saklanır?

Bir kişinin ölümünden sonra geçerli olmak üzere, bir veya birden fazla kişiye belirli bir mal bırakması işlemi olan vasiyet, miras aktarmanın başlıca biçimlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.


Vasiyet, resmî şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak yapılabiliyor. Resmî vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmî memur tarafından düzenleniyor.


Resmî memur, sulh hâkimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli olabiliyor. Mirasbırakan, arzularını resmî memura bildirir. Bunun üzerine memur, vasiyetnameyi yazar veya yazdırır ve okuması için mirasbırakana verir.


Vasiyetname, mirasbırakan tarafından okunup imzalanır. Memur, vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar.


Peki, vasiyetnamenin elle yazılması durumunda vasiyetname nerede saklanır?


Elyazısı ile vasiyetnamenin noterede onaylatılması zorunluluğu bulunmuyor. Vasiyetname elle yazılarak evde herhangi bir yere konulabiliyor.


Belgeleme

MADDE 540.- Mirasbırakan tarafından görevlendirilen tanıklardan biri, kendilerine beyan...