09 / 05 / 2024

vergi hatalarını düzeltme yetkisi

vergi hatalarını düzeltme yetkisi

Vergi hatalarını hesap hataları ve vergilendirmede yapılan hatalar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki vergi hatalarını düzeltme işlemleri nelerdir? Vergi hatalarını düzeltme yetkisi kime aittir? İşte yanıtı...

Vergi hatalarında düzeltme zamanaşımı!

Verginin tarh ve tahakkuk aşamalarında yapılan hataların fark edilmesi halinde, mükelleflerce vergi dairesinden düzeltme talep edilerek çözüme ulaşmak mümkün oluyor. Peki, vergi hatalarında düzeltme zamanaşımı süresi ne kadardır?

Vergi zamları enflasyon düşük çıksın diye 1 Temmuz'dan sonra yapılacak: Emekli, memur maaş zammı da düşük olacak!

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, vergi zamlarının enflasyonun düşük çıkması için 1 Temmuz sonrasına kaldığını belirtti. İşte Babuşcu'nun o paylaşımı gelen yorumlar...

Konutta vergi kaybının engellenmesi için öneri: Tapu devri ve ödemeleri noterlerde, avukatlık firmalarında yapılsın!

Marmara Capital Portföy Yönetimi Genel Müdürü Haydar Acun, konutta vergi kaybının önlenmesi amacıyla bir öneri paylaştı. İşte o öneri ve vatandaşlar ile sektör temsilcilerinden gelen yorumlar... 

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Tapu kayıtlarının eski olması, kadastro ve tapu işlemleri sırasında oluşan hataların giderilmesi tapu sicili düzeltme davası ile giderilir. Bu işlemlerde en yaygın hatalar tapu sahibinin adı, soyadı, anne ve baba adı gibi unsurlar vardır. Peki tapu sicili düzeltme davası nasıl açılır?

Tapu kaydının düzeltilmesi/ tapuda isim tahsisi nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi ya da tapuda isim tahsisi, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bir konudur. Bu düzeltme işlemi birçok nedene bağlı olarak isim hatalarının olması durumunda yapılabilir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi nasıl yapılır ve dava süreci nasıl işler?

Konut fiyatlarında son dakika müjdesi! Hayalet evler için vergi gelirse, fiyatlar düşer! 

Satılık ve kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükselişler sık sık gündem oluyor. Emlakçı Mustafa Başaran, birden çok konutu olan ve evini kiraya vermeyen boş tutan ev sahiplerinden yüksek vergi alınması gerektiğini belirtti ve bu durumda fiyatların düşeceğini söyledi. İşte ayrıntılar..

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası, belirli bir nedenden dolayı açılır. Bu dava, tapuda bazı hataların saptanması sonucunda açılır. Özellikle de tapuda bazı unsurların yanlış kaydedilmesi tapu kaydının düzeltilmesi davasını gerektirir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi davası tam olarak nedir?

Borsa'da düzeltme mi panik satışı mı? Borsa bu hafta neleri takip edecek?

Bazı uzmanlar borsada bugün kaydedilen düşüşün yeni yatırımcıların panik havasını zincirleme yayması olduğunu belirtirken bazı analistler ise sert yükselişler sonrasında gelen bir düzeltme hareketi olduğu görüşünü diye getirdi.

Konut kiralamadaki kurumsallaşma vergi kaybını engelleyecek!

Son senelerde kayıt dışı hususlarla gündeme gelen ve sayıları 10 binleri ilgilendiren kısa ve orta vadeli emlak kiralama sektöründe başlayan kurumsallaşmanın turist sayısını yükseltemesi ve vergi kaybını önlemesi öngörülüyor.

14 maddede site yönetimlerinde sıkça yapılan hataların kaynağı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "14 maddede site yönetimlerinde sıkça yapılan hataların kaynağı" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Tapuda ismim yanlış yazılmış! Tapuda isim düzeltme nasıl yapılır?

Bir gayrimenkul satın alanlar tapu belgelerinde yazan isimlerinin yanlış olduğunu sonradan fark edebiliyor. Peki, tapuda isim düzeltme nasıl yapılır?

Fon yöneticileri kripto para piyasasında düzeltme bekliyor!

Natixis'in anketine katılan ve toplamda 12,3 trilyon dolar yöneten portföy müdürlerinin dörtte üçü 2022'de kripto paralarda düzeltme olmasını beklediğini belirtti. 

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021!

Binada malikler, arsa paylarının hatalı olması nedeniyle dava açılabiliyor. Peki arsa payı düzeltme davası nasıl açılır? Arsa payı düzeltme davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021...

Arsa payı düzeltme davası 2021!

Binada malikler, arsa paylarının hatalı olması nedeniyle dava açılabiliyor. Peki arsa payı düzeltme davası nasıl açılır? Arsa payı düzeltme davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte arsa payı düzeltme davası 2021...

vergi hatalarını düzeltme yetkisi Haberi

vergi hatalarını düzeltme yetkisi

Vergi hatalarını düzeltme yetkisi kime aittir?

Vergi hatalarını hesap hataları ve vergilendirmede yapılan hatalar olmak üzere ikiye ayrılıyor. Peki vergi hatalarını düzeltme işlemleri nelerdir? Vergi hatalarını kim düzeltir?


Vergi hataları

1. Hesap hataları: Matrah hataları, vergi miktarında hatalar, verginin mükerrer olması


2. Vergilendirme hataları; Mükelledin şahsında hata, mükellefiyette hata, konuda hata,  vergilendirme veya muafiyet döneminde hata.


Düzeltmeye konu olmayan vergi uyuşmazlıkları

- Tartışmaya açık olan hukuki uyuşmazlıklar, (Yorum uyuşmazlıkları)

- Yargı mercilerince bir karar verilmiş olan yanlışlıklar, (V.U.K Mad:125)

- Ödeme emri aşamasındaki uyuşmazlıklar. (V.U.K. Mad:125,6183 sayılı A.A.T.U.H.K’nu Mad:58 )


Vergi hataları;

- İlgili memurun hatayı bulması veya görmesi ile,

- Üst memurların yaptıkları incelemeler neticesinde hatanın görülmesi 

ile,

- Hatanın teftiş sırasında meydana çıkarılması ile,

- Hatanın vergi incelenmesi sırasında meydana çıkarılması ile,

- Mükellefin müracaatı ile meydana çıkıyor. Peki vergi hatalarını düzeltme...