30 / 04 / 2024

yabancı paralı kira sözleşmesi

yabancı paralı kira sözleşmesi

Taşınmaz malların kiralanmasında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor. Peki, yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?

Yabancı para kira sözleşmesi!

Taşınmaz kiralamalarında, kira sözleşmesi nasıl Türk parası ile kurulabiliyorsa, yabancı para ile de kurulabiliyor. Peki, yabancı para kira sözleşmesi nasıl yapılır? Kira zamları nasıl hesaplanır?

AVM’lerde yabancı yatırımcıların oranı yüzde 20'lere geriledi! Dövizle kira ödemeleri geri mi geliyor?

Yabancılar Türkiye'den çıkmaya başladı. Bu durum AVM'lere de yansımaya başladı. AVM'lerde yabancı yatırımcıların oranı yüzde 30'lardan yüzde 20'lere kadar geriledi. 

Yüzde 25 kira sınırına uymak istemeyen ev sahiplerinden yeni oyun! Şimdi de yabancı öğrencilerin peşine düştüler!

Ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşmak için çeşitli oyunlar denemeye başladı. Ev sahipleri şimdi de evlerini kiraya verebilmek için yabancı öğrencilerin peşine düştü.

Kira fiyatları yabancıların bile cebini yakmaya başladı!

Türkiye'de artan kira fiyatlarından yabancı uyruklu vatandaşlarda şikayetçi olmaya başladı. Yaz sezonunun başlamasıyla beraber uzun süreli eşyalı ev kiralayan yabancılar bile artışlardan rahatsızlık olduğunu belirtti.  

Evini yabancıya kiralayanlar dikkat! Sizin de başınıza gelebilir! Önleminizi alın!

Türkiye'nin hızla artan şekilde göçmenle karşılaşmasıyla; konut sahipleri ve yabancı kiracı arasında kira alamama sorunu ortaya çıktı. Peki yabancı kiracılarla sözleşme nasıl yapılmalı? İşte yabancı kiracı ve ev sahibi arasındaki sorunlar, nedenler, ve çözümü...

Konut sektöründe kira krizi tam gaz! O şehirde kiralar ödenemiyor! 

Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının akınıyla konut satış ve kira fiyatlarının astronomik rakamları gördüğü Antalya'da yabancıların yüzde 70’inin kiralarını ödeyemiyor. Yabancıya kiralamaların azaldığı kentte, memurlar da tayinlerini durduruyor....

Kira zamlarında son dakika! 'Üst sınır' önerisi gündemde! Fahiş ev kiralarında sona mı gelindi?  

Yabancıya yapılan konut satışlarının ve kiralamaların fiyatları yükselttiği gündemden  düşmüyor. Sektörden kira zamları için 'Üst sınır' önerisi geldi...

Turizmcilerden kira desteği talebi!

Turizm sektörü de Kovid-19 salgınından etkilendi. Yabancı ülkelerden gelen turist sayısının azalması turizmcileri endişeye düşürdü. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, esnafın kira desteğinin yükseltilmesini talep etti.

Türkiye’de görev yapan yabancı uyruklu doktorların kira tepkisi!

Yabancı uyruklu hekimler meslektaşlarıyla aynı iş yükünü paylaşmalarına rağmen maaşları asgari ücretten düşük. Yabancı uyruklu doktorlar, kiralara karşı tepkili.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Yabancılar Pazarı esnafından kira almayacak!

Samsun Büyükşehir Belediyesi, pandemi döneminde faaliyet göstermeyen Yabancılar Pazarı esnafından kira  alınmayacağını açıkladı. 

Samsun Yabancılar Çarşısı esnafından kira alınmayacak!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Yabancılar Çarşısı esnafımızdan kapalı olduğu dönem için kira bedeli almayacağız." dedi.

THY'nin yabancı pilotlara özel verdiği kira yardımı ne kadar?

THY'nin yabancı pilotlara özel verdiği kira yardımları ve broker masrafları ile toplam tutar yaklaşık 100 bin doları buluyor...

Euroclear Bank'ın yabancı kurumsal ve yabancı fon müşterileri kira sertifikalarını alıp satabilecek!

Euroclear Bank, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nda (MKK) yabancıların yerli borçlanma araçları piyasasında yatırım yapmasına kolaylık sağlayacak "Omnibus" tipte saklama hesabı açtı. 

Çin'de ev sahipleri yabancıların kira sözleşmelerini yeniden düzenleyemeyecek!

Çin'de ev sahiplerinin yabancıların kira sözleşmelerini yeniden düzenlemek veya depozitolarını vermeme hakkının bulunmadığı bildirildi.

yabancı paralı kira sözleşmesi Haberi

yabancı paralı kira sözleşmesi

Yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiralanmasında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmede kira bedeli ve kira bedelinin ödenmesi gereken tarih gibi hükümlere yer veriliyor.


Kira sözleşmesi Türk parası ile kurulabildiği gibi, yabancı para ile de kurulabiliyor.


Türk parası ile kurulan sözleşmelerde tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


Peki, yabancı para ile kurulan kira sözleşmesinde kira döneminin yenilenmesi halinde kiraya nasıl zam yapılır? Yabancı para kira bedeli artışı nasıl yapılır?


Yabancı para kira bedeli artışı..

Kira sözleşmesinde kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. 


Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır....