06 / 05 / 2024

yüksek katlı yapılar depreme dayanıklı mı

yüksek katlı yapılar depreme dayanıklı mı

Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Sedat Türkmen, depremlerin zemin türüne göre farklı zararlar verebildiğini belirterek, yapılaşmaların buna göre inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Müteahhitlerin yüksek kat sevgisi tehlike saçıyor! Mimar isyan etti!

Meydana gelen depremlerin ardından inşaat firmaları yatay mimariye geçiş yaptı. Buna nazaran bazı müteahhitler adeta depreme kafa tutarcasına yüksek katlı binalar inşa etmeye devam ediyor, üstelik kuralları hiçe sayarak... Sosyal medyandan paylaşılan bir binanın fotoğrafı görenleri korkuttu...

Yüksek kira artışları esnafa kepenk kapattırdı!

Ocak ayı itibariyle geçerli olan yeni asgari ücretin işverene olan etkileri tartışma konusu olmaya devam ederken, yüksek kiralar da esnafın belini büktü.

Malatya'da yüksek katlı 61 bina patlayıcı kullanılarak yıkıldı!

"Asrın felaketi" şeklinde belirtilen 6 Şubat tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören Malatya'da, yüksek katlı binaların patlayıcı kullanılarak yıkımı hız kesmeden sürüyor.

Deprem konut tercihlerini değiştirdi! Konutta yeni tercih az katlı yapılar oldu!

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası kişilerin artık daha az katlı konutları tercih etmeye başladığını dile getiren Gayrimenkul Uzmanı Gülcan Altınay; yüksek binaların daha az tercih edilir olduğunu kaydetti.

Faturası yüksek gelenleri bayram ettirecek haber! 1500 TL daha az ödeyeceksiniz! Bu fırsat kaçmaz

Akbank'tan Faturası Yüksek gelen vatandaşlar için bir kampanya başlattı. Muntazam olarak faturalarını ödeyenler için çıkarılmış kampanya belirli bir zaman içinde devam edecektir.  detayları haberimizden öğrenebilirsiniz. 

Elektrik ve doğal gaz faturası yüksek gelenler dikkat! Devlet 2.700 TL destek veriyor!

Elektrik ve doğal gaz faturası yüksek gelen vatandaşlar dikkat, güzel bir haber geldi. Belirli şartları sağlayan herkes 2 bin 750 TL destek ödemesi alabiliyor. Başvuru şartları ve detaylar için tıklayınız... 

İşte yeni yılın en düşük ve en yüksek memur maaşları!

2023 yılında en düşük ve en yüksek memur maaşları ne kadar olacak?

Elektrik faturanızı yarı yarıya düşürecek formül! Faturası yüksek gelenler bunu yapsın!

Elektrik faturası yüksek gelen vatandaşlar bu durumdan bir hayli şikayet ediyor. Oysa faturanızı yarı yarıya düşürebilirsiniz. İşte detaylar!

Polis maaşları Temmuz zammıyla kaç lira oldu? En düşük ve en yüksek polis maaşı kaç TL? İşte zamlı polis maaşları...

4 Haziran 2022 tarihinde TÜİK enflasyon verilerini duyurdu ve memur maaşlarına 6 aylık enflasyon farkı baz alınarak zam yapıldı. Polis maaşlarına da bu kapsamda zam geldi. Peki Temmuz zammıyla polis maaşları kaç lira oldu? En düşük ve en yüksek polis maaşı ne kadar? İşte yeni zamlı polis maaşları...

Kiraya enflasyondan yüksek zam yapılır mı?

Gayrimenkul kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kira bedeline TÜFE'ye göre zam yapılıyor. Peki, kiraya enflasyondan yüksek zam yapılır mı?

Düzce'de yatay kentleşme modeliyle yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi!

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 tarihlerinde meydana gelen depremle sarsılan Düzce'de yüksek katlı yapılaşmanın önüne geçildi...

ÇEDBİK Yüksek Yapıların Yenilenmesi Konferansı 8 Eylül'de!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) hız kesmeden etkinliklerine devam ediyor. Yüksek Yapıların Yenilenmesi Konferansı 8 Eylül'de gerçekleşecek.

Gayrimenkulde çok katlı yapılar tarih oluyor!

Pandemiyle beraber neredeyse tüm sektörlerde daha sağlıklı, çevreci, ekonomik ve fonksiyonel ürünlere geçiliyor. Gayrimenkul sektöründe de trendler değişiyor, çok katlı yapılar tarih oluyor!

yüksek katlı yapılar depreme dayanıklı mı Haberi

yüksek katlı yapılar depreme dayanıklı mı

Prof.Dr. Sedat Türkmen, deprem dalgalarının geçtikleri zeminlerin özelliklerine göre değişime uğradıklarını söyledi. Prof.Dr. Türkmen, "Zemin özelliklerinin yapılarda hasar oluşturacak etkileri, zemin büyütmesi, sıvılaşma, zeminde göçme ve oturmalar şeklinde kendini gösterir. Dayanımı düşük, yeraltı suyu içeren, gevşek alüvyonel zeminler, ovalar, toprak zeminlerde deprem sırasında ağır hasarlar oluyor. Kaya zeminlerde ise hasar daha az görülüyor" dedi.


"FELAKETE KAPI ARALAR"

Bir depremde zemin özelliklerine bağlı olarak yıkımların fazla veya az olabildiğini aktaran Prof.Dr. Türkmen, şöyle konuştu:"Farklı zemin özelliklerine sahip bölgelerdeki aynı tip yapıların aynı şiddetteki bir depremde farklı derecelerde hasar gördükleri ortadadır. Buna rağmen ülkemizde bazı yerlerin jeolojik özellikleri dikkate alınmadan yüksek katlı yapılaşmaya gidildiği gerçek. Özellikle alüvyon zeminlerin bulunduğu mahalleler, yeraltı suyunun da yüksek olduğu, yani sıvılaşma potansiyelinin yüksek olduğu bölgelerdir. Zemin bakımından...