23 / 12 / 2024

zemin etüdü çalışmaları neden önemlidir

zemin etüdü çalışmaları neden önemlidir

Zemin etüdü, üzerinde yerleşim kurulacak arazinin yer altı tabakaları ile ilgili tüm bilgilerin tespit edildiği araştırmalar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, zemin etüdü neden yapılır?

23 şehirdeki 200 bin hektarlık alanda afet risk çalışmaları tamam: Riskli yerlerde güvenli yaşam alanları belirleniyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında 23 şehirde mikrobölgeleme etüt çalışmaları yaptı. İşte konu ile ilgili son durum...

Gölcük'te kentsel dönüşüm tam gaz: Çalışmalar hangi mahallelerde ne durumda? 

Gölcük’ün merkezinin dönüşümüne imkan sunacak olan Kentsel Dönüşüm projesinde yeni yapılacak binalar için zemin iyileştirme çalışması sürüyor. Peki Gölcük'te kentsel dönüşüm çalışmalarında son durum ne? İşte ayrıntılar...

Gaziantep'te depremde yıkılan sitede detaylı zemin etüdü yapılmadığı tespit edildi: 134 kişi hayatını kaybetmişti!

Depremlerde 134 kişinin yaşamını yitirdiği Ayşe Mehmet Polat Sitesi'nde detaylı zemin etüdü uygulanmadığı ,bazı temellerin ana kaya bazılarının ise dolgu ve alüvyon zemin üzerine oturduğu ve bunun da yer değiştirmelere sebep olduğu belirlendi. İşte detaylar...

Adıyaman'daki deprem konutları için zemin etüdü yapılıyor!

Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç yaptığı açıklamada depremzedeler için kalıcı konutların zemin etüt çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, bu ay içinde yapılacak ihalelerin ardından inşaat sürecine geçileceğini belirtti.

Bakan Kurum açıkladı: Yeni inşa edilecek deprem konutları için zemin etüdü başladı!

Deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerinin sonuna gelinirken sıra depremzedelerin geçici olarak barınmalarının sağlanması ve daha da önemlisi kalıcı konutlar için zemin etüdü çalışmaları da başladı...

Düzce Cedidiye'de zemin etüt çalışmaları başladı!

Düzce Belediyesi kent genelinde depreme yönelik çalışmalarını hızlandırıyor. Belediye kent genelinde zemin etüt çalışmalarına başladı.

Kuzey Kıbrıs'ta inşa edilecek hastanenin etüt çalışmaları tamamlandı!

Türkiye'nin desteği ile Kuzey Kıbrıs'ta inşa edilecek 500 yataklı hastanenin etüt çalışmaları tamamlandı. 

Kayseri Develi'de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!

Kentsel dönüşüm çalışmalarının hızla devam ettiği Kayseri Develi'de zemin etüt çalışmaları başladı.

Antalya'da zemin etüt çalışmaları yetersiz mi?

Deprem kuşağında bulunan Antalya’da yapılaşma sürekli devam ettiği halde 2002’den bu yana bir etüt raporu hazırlanmadığını kaydeden Antalya Kent Konseyi Başkan Vekili Jeoloji Mühendisi Tunç Tarımcı, “Jeoloji çalışmaları yeniden yapılarak tüm kentin imar alanını güncellenmelidir” dedi. 

Zemin etüdü yıkıcılığı engelliyor!

İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü öğretim görevlisi ve İnşaat Mühendisi Şeref Alpago, Ege Denizi'nde yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremin, Bayraklı'daki yıkıcı etkisinin, zemin etüdünün önemini ortaya koyduğunu dile getirdi. 

Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nin etüt çalışmaları başladı!

Trabzon’u geleceğe taşıyacak projeleri arasında yer alan Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi inşaatı için ön çalışma süreci devam ediyor. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi’nde sondaj etüt çalışmalarına geçildi.

Elazığ'da inşa edilecek yeni konutlar için zemin etüt çalışmaları yapılıyor!

Merkezi Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremin meydana geldiği Elazığ'da yıkımı tamamlanan ağır hasarlı binaların yerine yapılacak yeni konutlar için zemin etüt çalışmaları yapılıyor.

Elazığ'da inşa edilecek konutlar için zemin etüt çalışmaları başladı!

Elazığ'da yaşanan depremin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bölgede inşa edilecek konutlar için zemin etüt çalışmalarına başlandı.

zemin etüdü çalışmaları neden önemlidir Haberi

zemin etüdü çalışmaları neden önemlidir

Zemin etüdü neden yapılır?

Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamına zemin etüdü adı veriliyor. 


Zemin etüdü, bahse konu olan alanın üzerine yapılacak yapılara ait tasarım aşamasında kullanılacak zemin bilgilerinin tespit edildiği; değişik katmanlarda yer alan toprak – taş türü, bölgenin deprem riski açısından risk derecesi, olası bir fay hattına olan uzaklığı gibi özelliklerin detaylı olarak yapılan incelemeler neticesinde inşaata elverişli olup olmadığı konusunda elde edilen bilgilerin bir araya getirildiği rapor olarak da ifade ediliyor.


Zemin etüdü, özellikle zemin cinsi kapsamında çeşitli yöntemlerle yapılıyor. Bahse konu yöntemler arasında...