Halil Alparslan: İnşaat yasağında süre kısaltılmalı!
Altı aylık yasağın inşaatların bir sezonda bitmesine engel olduğunu belirten Halil Alparslan, Bodrum'un önümüzdeki yıllarda daha da büyük ilgi göreceğini ve buna göre planlama yapılması gerektiğini söyledi
İnşaat yasağını tamamen kaldırmanın Bodrum'da bir kaos ortamı yaratacağını belirten Yalı Emlak brokeri Halil Alparslan, özellikle turizmin en yoğun olduğu, haziran, temmuz ve ağustos aylarındaki trafik sorununa dikkat çekti. Mevcut durumun bile trafiği büyük bir sorun haline getirdiğini hatırlatan Alparslan. "Bu yoğunluğun içine bir de inşaat sektörünün yükünü eklerseniz iyice içinden çıkılmaz bir durum ortaya çıkar. Yeni bir çevre yolu yapılırsa belki bu yasakta bir sınırlamaya gidilebilir. Haziran, temmuz ve ağustos aylarını ayırıp geri kalan 9 ayda inşaat yasağı için yeni bir düzenleme yapılabilir" dedi.
15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasındaki yasağın çok uzun olduğuna dikkat çeken Alparslan, şunları söyledi; "İnşaatçılara çalışabilecekleri altı ay kalıyor, işte aralık, ocak aylarında genel hatlarıyla yağmur gibi doğal engeller çıkıyor. 1.5 ayı da kötü hava koşullarına feda eden sektör için geriye 4.5 aylık bir çalışma süresi kalıyor. Bu kadar kısa bir sürede projenin bitmesi de imkansız. Böyle olunca da Bodrum'da inşaatlar ikinci sezona aktarılıyor. Ya da yazın kaçak göçek işler yapmaya kalkılıyor, açıkçası o da kötü bir görüntü kirliliği yaratıyor. Bence bu altı aylık inşaat yasağını 3.5 aya düşürmek lazım." Nüfus artacak Bodrum'un önümüzdeki yıllarda çok daha büyük rağbet göreceğini ileri süren Alparslan, bu konu hakkında iki önemli örneği şöyle açıkladı; "TAV gibi dünya çapında bir şirket 717 milyon euro vererek Milas-Bodrum Havalimanı'nın işletme hakkını aldı. Sani Şener, 15 yıl içerisinde Bodrum'un Türkiye'nin dördüncü büyük kenti olacağını söylüyor.
Dünyada birçok yatırımı olan bir şirketin tepe yöneticisinin bu iddialı açıklamasını yabana atmamak lazım. Bunu laf olsun diye söylemezler. Ellerinde bir istatistik ya da analizleri vardır. Diğer taraftan benim birebir
yaşadığım bir olay daha var. 2007'de havalimanı yolu üzerinde Amerikalı bir firmaya arsa sattık. Adamlar buraya büyük bir alışveriş merkezi yapacaklardı. Yaşanan krizler nedeniyle gerçekleşmese de Amerikalı firmanın fizibilitesinde 2011 'de Bodrum'un yaz nüfusu iki milyon, kış nüfusu dört yüz bin olarak öngürülüyordu.
2020 yılında ise kış nüfusunun iki milyon, yaz nüfusunun ise beş milyon olacağı tahmin ediliyordu. Bunları büyük marketlerin alışveriş sepet hesaplarından çıkarıyorlarmış. Biz Bodrum'un nüfusunu 147 bin olarak biliyoruz ama bu market sepeti hesabına göre ilçe genelinde 450 bin kişinin yaşadığı iddia ediliyor." Bütüncül planlama Bodrum'un mecburen büyüyeceğini ve buna hazırlıklı olunması gerektiğini ileri süren Alparslan, imar planlarının ve altyapının buna göre hazırlanması gerektiğini söyledi.
Bodrum'a acilen yeni bir çevre yolu yapılması gerektiğini vurgulayan Alparslan. "Bodrum Yarımadası bir bütün olarak planlanmalı. En büyük problemimiz imar planları. En son 51 tane imar planı çıktı diye isyan edildi. Bu imar planlarını ben yapmadım ki belediye başkanları yaptı. Ve burada yanlış olan şu; bizde önce inşaatlar yapılıyor, sonra imar planları. Avrupa'da yıllar önce imar planları yapılır, sonra inşaatlar. Biz bunun sıkıntısını çok yaşıyoruz. Plan yapıyorlar ama sadece yerleşim alanının yollarını açıyorlar, geri kalan yollar kalıyor.
Kaçak yapılaşmaya bir nevi göz yumuluyor. Bodrum Yarımadasının denizin dibinden dağın tepesine kadar karış karış planlanması gerekir. Bu her tarafa yüzde 20 imar vereceksin anlamına gelmez. Dağın tepesinde adamın bir arsası varsa ve oraya da bir ev yaptırmak istiyorsa, yüzde 5 ya da yüzde 1 neyse ver. ama Bodrum'un hiçbir santimetresi plansız olmasın. Yapılan planla da bir daha 20 yıl oynanmasın. Bu strateji ortaya konmalı, Bodrum'un daha da gelişeceği hesaba katılarak planlar hazırlanmalı. Bodrum Yarımadasının ne kadarı doldu bakmak lazım. Giindoğan, Gümüşlük doldu. Bu saatten sonra Bodrum, hava limanına doğru büyüyecek. Mecburen Kızılağaç. Yalı çiftlik tarafına doğru kayacağız.
İmar planlarıyla ilgili yeni bir şev duydum.
umarım aslı astarı yoktur. Üç kat izni vereceklermiş Bodrum'a. Bu Bodrum için kıyım ve yıkım olur." Konut fazlası yok Bodrum'da konut fazlası olduğu iddialarına da cevap veren Alparslan. "O dediğiniz 2008 yılındaydı. Şu anda stokta bekleyen, yasal, hiçbir hatası olmayan, üç beş sene bekleyen bir proje bilmiyorum. Sonuçta nüfus artıyor, artmaya da devam edecek, bu insanlar nerede yaşayacak. Eğer inşaat durdurulursa, o zaman buradaki mevcut yapılar ranta bağlanmış olur.
o da ne kadar doğru olur bilmiyorum. Ben 'Bodrum'da stok yığılması var' cümlesini kabul etmiyorum. Evet arza göre talep dengesi pek tutmayabilir ama stok yığılması yok. 2008'li yıllarda 20 bine yakın satılmayı bekleyen konut vardı. Kimsenin dönüp bakmadığı Konacık'ta bile çok değil 1.5 yıl önce 1.50 bin bin lira olan daireler 300 bin liranın üstüne çıktı" dedi.
Posta Gazetesi Bodrum eki