05 / 05 / 2024

Hangi kurumlar istimlak yapabilir?

Hangi kurumlar istimlak yapabilir?

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirilmesi işlemine istimlak deniyor. Peki,hangi kurumlar istimlak yapabilir? İşte, istimlak yapabilecek kurumlar!



Hangi kurumlar istimlak yapabilir?

Özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirilmesi işlemine istimlak deniyor. Kamu menfaati gözetilerek özel mülklerin bedeli ödenmesi yoluyla el konulması olarak da tanımlanabiliyor. 


Yol, sulama kanalı, havaalanı gibi kamusal yapıların inşa edileceği bölgedeki araziler istimlak ediliyor. İstimlak karşılığında mal sahibine malın değeri ödeniyor ve malın mülkiyeti malı satın alan kuruma geçiyor. 


4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlakin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla düzenlenmiş olup, belediyeler, imar planları doğrultusunda park, yol, Metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı gibi kamu hizmet alanlarının genişlemesi için istimlak gerçekleştiriliyor.



İstimlak kararına karşı itiraz yolu açık oluyor. İstimlak kararına itiraz için 30 gün içerisinde idare mahkemesine, istimlak bedeline karşı itiraz içinse 30 gün içerisinde asliye hukuk mahkemesine başvurulabiliyor.  İstimlak kararına itiraz üzerine uzlaşma komisyonu kuruluyor. Uzlaşma komisyonu ve gayrimenkul sahibi arasından pazarlıklar yapılarak bedel veya takas edilecek gayrimenkul üzerinde anlaşmaya varılıyor. Peki, hangi kurumlar istimlak yapabilir?


İstimlak işlemini, kamu gücüne sahip bir kamu kurumu (bakanlık, belediye vb.) tarafından yapılması gerekiyor. Kamu hizmeti görmek amacıyla ilgili bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren kamu kurum ve tüzelkişileri de (örneğin Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, BOTAŞ A.Ş., Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, TEDAŞ, TEİAŞ) istimlak yapabiliyor. 


İstimlak kararına itiraz dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön