05 / 05 / 2024

Herkes bu haberi bekliyordu! Başvuru ve ödeme şartları değişti! Hemen bakın!

Herkes bu haberi bekliyordu! Başvuru ve ödeme şartları değişti! Hemen bakın!

Türkiye'de bitkisel üretimi geliştirmek ve üretim maliyetlerinin karşılanmasına destek olmak amacıyla çiftçilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenlendi. Mazot ve gübre desteği nakit olarak ödenmeyecek, çiftçilerin Ziraat Bankası hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak



Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ ile, çiftçilere sağlanan desteklerin başvuru ve ödeme tarihlerinde de değişiklik yapıldı. Buna göre, üretim yılı içinde Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Örtüaltı Kayıt Sistemi'nde (ÖKS) kayıtlı olan ve yardımlardan faydalanmak isteyen çiftçiler, hububat, baklagil ve dane mısır fark ödemesi desteği için 21 Temmuz 2022 tarihinde, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği için 30 Eylül 2022 tarihinde ve yem bitkileri desteği için 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere ve diğer desteklemeler için bugünden itibaren başvuru yapabilecek.

Kamu veya kamu yararına çalışan kuruluşlar tarafından çiftçilere dağıtılan üretim materyallerine yalnızca çiftçi katkısı oranında destekleme yapılacak. Bu ve buna benzer durumlarda, kurumlara kesilmiş faturanın ekinde ilgili çiftçi tarafından ödenen bedele karşılık gelen miktar bilgilerini gösteren liste çiftçinin dosyasına eklenecek.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİNDE KRİTERLER DEĞİŞTİ

Çiftçilere, 2022 üretim yılı içinde tarımsal üretimde bulunulan Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot ve gübre desteklemesi yapılacak. Hesaplanan mazot ve gübre desteği çiftçilere nakit olarak ödenmeyecek. Mazot ve gübre desteği çiftçilerin Ziraat Bankasındaki hesaplarına mazot ve gübre alımında kullanılmak üzere tanımlanacak.

Peki mazot ve gübre desteğinden faydalanmak için ne yapmak gerekiyor? 


Geri Dön