Hisseli tapu nasıl bölünür?
Hisseli tapular, birden fazla hisseye sahip olan tapulara verilen isimdir. Hisseli tapuların yönetimi ve satışı konusunda bazı zorluklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, birçok kişi hisseli tapuların nasıl bölüneceğini merak etmektedir. İşte hisseli tapu hakkında merak edilen soruların yanıtları...
HİSSELİ TAPU NASIL SATILIR? HİSSELİ TAPUDA SATIŞ NASIL GERÇEKLEŞİR?
Hisseli tapu sahipleri, satış işlemlerinde tüm hisselere sahip olan kişilerin tapuda yer alması gerektiğini bilmelidir. Ancak bazı durumlarda, tapuda yer alamayacak bir hissedar, bir avukat veya vekil aracılığıyla temsil edilebilir. Hisseli tapularda sıkça karşılaşılan bir sorun, hissedarlardan birinin sözleşmeyi onaylamamasıdır. Eğer bir kişi hisselerinin satılmasını istemiyorsa, satışın iptal edilmesi için dava açılabilir. Satış işlemi gerçekleşebilmesi için tüm hissedarların ortak kararı gereklidir. Anlaşmaya varılamazsa, bir hissedar İzale-i Şuyu Davası açma hakkına sahiptir. Mahkeme, tüm hissedarları bilgilendirir ve icra yoluyla satış fiyatını belirler ve işlemi gerçekleştirir. Elde edilen satış bedeli, mahkeme tarafından tüm hissedarlar arasında eşit şekilde paylaştırılır. Bu davayı açmak için bir kişinin rızası bile yeterlidir. Tüm paydaşlar anlaşma sağladığında ise dava açmaya gerek kalmadan işlemler tamamlanır.
HİSSELİ TAPU NASIL BÖLÜNÜR?
Hisseli tapunun nasıl bölüneceği, sıkça araştırılan bir konudur. Hisseli tapunun bölünmesi için tapu kütüğünde gerçekleştirilen ayırma işlemine "ifraz" denir. İfraz yöntemi, hisseli tapunun bölünmesini sağlar. Aynı şekilde, tapuların birleştirilmesi işlemine ise "tevhid" denir. Eğer bir taşınmaz mal birden fazla kişiye aitse, hisseli tapuyu ayırma yöntemiyle bölünebilirsiniz.
HİSSELİ TAPU AYIRMAK İÇİN NELER YAPILIR?
Hisse ayrımı yapmak isteyen kişiler, öncelikle harita ve kadastro mühendislerine başvurarak arsa ayrım planı hazırlatmalıdır. Arsa ölçümleri tamamlandıktan sonra, çap Bakırköy Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne gönderilir. Hisseli tapu ayırma işlemi için gerekli belgeler şunlardır:
Kadastro Müdürlüğü tarafından onaylanmış plan ve ek belgeler,
Mal sahibinin veya temsilcilerinin nüfus cüzdanları ve temsil belgeleri,
Bölünmek istenen her parça için son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraf,
Gayrimenkulün bulunduğu yerdeki belediye encümeninin onayı.
Bu belgelerin tamamlanmasının ardından, hisseli tapu ayrılma süreci başlatılabilir.