16 / 05 / 2024

İhracatçılar sonunda patladı: TL yüzde 20-25 değer kaybetmez ise çok sayıda fabrika kapanacak!

İhracatçılar sonunda patladı: TL yüzde 20-25 değer kaybetmez ise çok sayıda fabrika kapanacak!

İhracatçılar mevcut kur seviyelerinden küresel pazarlarda rekabet şanslarının kalmadığından yakınarak Merkez Bankası’nın şirketler üzerindeki baskıya son vermesini istedi. Sektör temsilcileri rekabetçi kur için TL’nin dolar karşısında yüzde 20 ile 25 arasında değer kaybetmesi gerektiğini düşünüyor.



DÖVİZ BASKISINI KALDIRIN

İhracatçılar sonunda patladı: TL yüzde 20-25 değer kaybetmez ise çok sayıda fabrika kapanacak!

Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Jak Eskinazi, birliğin dün gerçekleştirilen genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, ihracatçıların genel sorunlarına dikkat çekti. Eskinazi, ihracatçıların sermayelerini korumaya çalıştığını, kredilere erişim konusunda ise çok fazla sorunlarının bulunduğuna işaret ederek  Merkez Bankası’nın baskılarının da bir an önce kalkması talebinde bulundu. Eskinazi’nin aktardığı bilgilere göre, bu baskılar arasında ihracatçıların döviz gelirlerini liraya çevirmesi ve kredi almak için bankalara döviz yatırması zorunluluğu gibi hususlar bulunmakta.

Bloomberg’e verdiği demeçte de konuya ilişkin şikayetlerini yineleyen Eskinazi, mayıs ayındaki seçimlerden sonra bu politikaların aynen devam etmesi halinde çok sayıda fabrikanın kapanacağını ve  ihracatın yeniden rekabetçi hale gelmesi için liranın dolar karşısında yaklaşık yüzde 20-25 oranında değer kaybetmesi gerektiğini savundu.

Öte yandan bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan AKP’nin seçim beyannamesinde ‘Türkiye ekonomi modeli’ ne yer verilmediği dikkat çekti. ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ kavramı, ilk defa 20 Aralık 2021 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati tarafından dillendirilmişti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön