19 / 05 / 2024

İhtiyaç kredisi borçları 852 milyar lirayı aştı!

İhtiyaç kredisi borçları 852 milyar lirayı aştı!

Merkez Bankası verilerine göre, ihtiyaç kredisinde ortalama yıllık faiz 5 Mayıs haftasında yüzde 34.30'a kadar çıkarak son 9 ayın zirvesini gördü.



Sözcü'den Seniz Bilici Göçmen'in haberine göre, asgari ücret, memur, işçi maaşlarının enflasyon karşısında yaşadığı erime engellenmeye çalışılsa da maaşlar durdurulamayan pahalılığın hep arkasında kalmaya devam ediyor.

Aylık kazancıyla geçinemeyenler, ihtiyaçlarını karşılamak için tüketici kredileri ve kredi kartlarına ihtiyac duyuyor.

Bankalar, bireysel kredileri sonuçlandırmalarını seçimin ikinci turuna bırakmadan önce, yükselen faizlere karşın, vatandaş borçlanmayı sürdürdü. 

İhtiyaç kredisi borçları 852 milyar lirayı aştı!

Merkez Bankası verileri kapsamında, ihtiyaç kredisinde ortalama yıllık faiz 5 Mayıs haftasında yüzde 34.30'a kadar çıkarak son 9 ayın zirvesini gördükten sonra 12 Mayıs haftasında yüzde 0.11'lik gerilemeyle zirveye yakın seviyede kaldı.

Zirve haftasında ihtiyaç kredisi kullanımında 2 milyar 421 milyon lira ile sınırlı artış oluşurken, 12 Mayıs haftasında ortalama yüzde 34.19'luk faiz oranına karşın vatandaş ihtiyaç kredisine hızlı döndü.

BDDK verileri kapsamında 12 Mayıs haftasında vatandaşların bireysel kredi kartı borçları 5 Mayıs haftasına göre 25 milyar 920 milyon artışla 670 milyar 8 milyon liraya çıktı. Vatandaşın taşıt, ve ihtiyaç kredilerindeki borç ise 24 milyar 602 milyon lira tutarında artışla toplam 1 trilyon 353 milyar 280 milyon liraya ulaştı.

İhtiyaç kredisi borçları 852 milyar lirayı aştı!

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası "Kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacak" açıklaması yaptı. 

Merkez Bankası, bankalara yeni talimat gönderdi ve bireysel, kurumsal Kredi Kartı kullanımlarında bir problem olmadığı kaydedildi. Kredi kartlarına getirilen makroihtiyati tedbirlerin uygulamasının kaldırıldığı ve nakit avans çekiminde menkul kıymet tesisi şartının da aranmayacağı  açıklandı.

Böylece kredi kartında Nakit Avans sınırı olmayacak. Kredi kartında 15 bin TL nakit avans sınırı getirilmişti, bu karar ortadan kaldırıldı.

Bakan Nebati'den kur korumalı mevduat açıklaması: 'KKM’nin bütçeye maliyeti giderek azalıyor'

Tarım Kredi'de ayçiçek yağı, peynir, çay, şeker fiyatları dip yaptı! Hafta sonunda sepet dolduracak kampanya!

Horizon Life Didim nerede? Horizon Life Didim projesinde kaç konut var?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön