04 / 05 / 2024

İhtiyati haciz nedir?

İhtiyati haciz nedir?

Haciz işleminden farklı olarak uygulanan ihtiyati haciz nedir, İhtiyati haciz nasıl uygulanır merak ediyorsanız detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İhtiyati haciz nedir?

Alacaklının borcunun tahsilini sağlamak için İcra Müdürlüğü'ne talepte bulunması ve akabindeki işlemler, haciz işlemi olarak nitelendiriliyor. Haciz işleminde İcra Müdürlüğü, borçluya tebligatta bulunarak belli bir süre içinde borcunu ödemesi gerektiğini aksi takdirde, gayrimenkul ya da menkul mallarına haciz işleminin uygulanacağını bildiriyor. Peki haciz işleminden farklı olarak uygulanan "İhtiyati haciz nedir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi, haciz işlemi için alacaklılar İcra Müdürlüklerine talepte bulunuyor. İhtiyati haciz işlemi için ise, normal hacizden farklı olarak İcra Müdürlüğü'ne değil direkt mahkemeye söz konusu borcun tahsili için talepte bulunuluyor.


İhtiyati haciz nasıl alınır?

Alacaklının, alacağını kanıtlayan bir çek, senet gibi belgesinin olması halinde; borçlunun söz konusu borcu ödememek için kaçma ihtimaline karşın, mahkeme tarafından verilen bir karar ile yapılıyor.


İhtiyati haciz nasıl uygulanır?

İhtiyati haciz işleminde yine normal haciz işleminden farklı olarak borçluya borcunu ödemesi için süre verilmiyor. Borcun tahsili kararın alındığı hemen ertesi gün için isteniyor.


İhtiyati haciz harcı..

İhtiyati haciz aşamasında tahsil harcı alacaklılardan yüzde 15 oranında teminat için alınıyor. Bu harcın amacı, alacaklının haksız çıkması durumunda borçlunun güvencesinin sağlanması için alınıyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön