06 / 05 / 2024

İkinci el konutlar için yeni kampanya sinyali geldi!  

İkinci el konutlar için yeni kampanya sinyali geldi!  

Yeni Evim kampanyasının yankıları sürerken, Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı 2. elde de ilk defa konut alacaklar için farklı oranlarda da olsa bir kampanya yapılmasının çok faydalı olacağını söyledi.



Piyasalarda Hareketlilik Artacak

Yaptığı açıklamada satışlara ilişkin son veriler hakkında da önemli açıklamalar yapan Mustafa Hakan Özelmacıklı, konut satışlarında 2022 yılı sonunda yaklaşık yüzde 10’luk bir düşüşle 1 milyon 350 bin seviyesinde bir kapanış beklediklerini söyleyerek, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payının da yüzde 14,1’e kadar gerilediğini söyledi. Özelmacıklı açıklamasında ayrıca kira ödeyenlerin sayısının da nüfusun yüzde 27,6 oranı ile 6 milyon 991 bin kişiye ulaştığını söyleyerek, "Bu çerçevede özellikle konut sahibi olmak isteyenler için bu şekilde bir destek verilmesi ülkemizde yüzde 60,7 oranına kadar yükselen ev sahipliği oranını da artırır” dedi.

İkinci el konutlar için yeni kampanya sinyali geldi!  

Yeni Evim Programı Sınırlı Kalabilir


Yaptığı açıklamada Yeni Evim konut finansmanı programı kullanımının sınırlı kalma durumunun olabileceğini de kaydeden Mustafa Hakan Özelmacıklı Emlak Konut gibi birçok gayrimenkul yatırım ortaklıklarının ve büyük inşaat firmalarının projelerinde zaten fiyatlar ulaşılamayacak seviyede olduğunu söyleyerek, hatta 16 Ocak’ta belki bu programa dahil olan firmaların fiyatlarını gördüğümüzde metrekarede 100 bin TL’yi bulan örneklere şahit olacağımızı kaydetti. Mustafa Hakan Özelmacıklı açıklamasında diğer taraftan yerel müteahhitlerin kredi kullanımını sınırlı tuttuğunu kaydederek, örnek olarak 2 milyon liralık bir dairede olası vergiler nedeniyle müteahhitin 500 bin TL gibi bir kredi sınırı belirlediğini ve üstünde kredi çekilmesine razı olmadığını söyledi. 

Özelmacıklı açıklamasında arsa sahipleri için de benzer bir durum söz konusu olduğunu kaydederek, özellikle İstanbul’da 2+1 olarak 5 milyon lira değerinde 4,5 milyon kredi çekilerek sıfır bir daire bulunabilse, ödemelerin de  ortalama 53 bin 661 lira seviyesine ulaştığını kaydetti.
 
 

Beyan Affına İhtiyaç Var

Gerek müteahhitlerin bu tür programlarda daha kapsamlı yer alabilmesi gerekse de mal sahiplerinin alıcılara daha çok kredi çekilmeleri konusunda izin verebilmeleri için toplu bir beyan affına ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekleyen Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2023 yılında geniş kapsamlı getirilebilecek bir af ile beyannamelerde düzeltmeler sağlanabileceğini söyleyerek,"Çünkü gerçek satış ile belediye rayiçleri arasındaki fark son dönemde oldukça açıldı” diye konuştu.

Konut fırsatçılarına ceza yolda! Bakanlık tek tek inceleyecek!

0.69 konut kredisi veren bankalar hangileridir? 0.69 konut kredisi şartları 2023 nelerdir?

Bakan Kurum tek tek açıkladı! Konut sahibi olmayan kalmayacak!


Geri Dön