04 / 05 / 2024

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

Otomobil sahibi olmak isteyenlere ikinci el araç pazarı son çare olarak gözükürken sektörde yaşanan gerileme sonucunda sıfır araç sahibi olmak da zorlaştı. Sektör temsilcileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundu...



Sektör temsilcileri yaptıkları açıklamalarda ikinci el otomotiv sektörünün sıfır araç fiyatlarını baz aldığını, sıfır otomobil fiyatlarının da azalması ile ikinci el otomotiv sektöründe düşüş yaşanacağını ve döviz kurundaki hareketliliğin otomobil fiyatlarını etkilediği söyleniyor.

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

Araştırmacılar, 2021 senesinin ocak ayındaki gibi ağır başladığını fakat şubat ayı ile yeniden canlanacağını belirtiyor. Otokoç Otomotiv İkinci El ve Filo Operasyonları Direktörü Birkan Çalışkan, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, geçtiğimiz senenin aralık ayından itibaren başlayan döviz kurunun hareketlenmesi sonucunda, otomobil fiyatlarındaki değişikliğin ve sonrasında gelen fiyat düşüşlerinin, geçtiğimiz ay da devam ettiğini ancak ocak ayının ikinci yarısına kadar sıfır otomobil ÖTV uygulamasındaki düzenleme kapsamında ikinci el fiyatlarındaki azalış beklentisinin, otomobil pazarındaki fiyat belirsizliğini de arttırdığını belirtti.

Oluşan bu fiyat belirsizliğinden kaynaklı satın alma kararlarını rafa kaldırdıklarını söyleyen Birkan Çalışkan, "Aralık ortasından ocak ayı sonuna kadar geçen sürede 2. el araç fiyatlarında, modeline bağlı olarak yüzde 14-15 seviyesinde fiyat düşüşleri yaşandı. Hatta bazı araç modellerinde bu düşüş yüzde 20'lerin üzerine çıktı. Özellikle stokunda yakın geçmişte yüksek fiyatlardan aldığı 2. el araçlar olan satıcılar oldukça zorluk yaşadı ve yüksek stok maliyetleri ile karşı karşıya kaldı. Şubat ayı belirsizliklerin ortadan kalktığı, dengeli fiyat seviyelerinin oluştuğu bir dönem olarak başladı ve ocak ayına göre daha iyi bir satış temposu yakalanmış durumda" ifadelerini kullandı.

Birkan Çalışkan konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...

 

 


Geri Dön