25 / 07 / 2024

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

Otomobil sahibi olmak isteyenlere ikinci el araç pazarı son çare olarak gözükürken sektörde yaşanan gerileme sonucunda sıfır araç sahibi olmak da zorlaştı. Sektör temsilcileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundu...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Birkan Çalışkan, döviz kurundaki hareketlilik sonucunda artan sıfır otomobil fiyatları karşısında, alıcıların ikinci el otomobillere karşı ilgisinin arttığını fakat ikinci eldeki talebin 2 yaşında olan otomobiller yerine, 4 yaşın üstünde olan otomobillere karşı daha da arttığını açıklandı.

Otomobil pazarlarındaki satışları etkileyen faktörlerin başında tüketici kredi faiz oranlarının geldiğini vurgulayan Birkan Çalışkan, "Ülkemizde tüketiciler uygun faiz oranları ile kredi bulabildiği sürece 2. el otomobil alımına devam ediyor. Diğer bir etken fiyat seviyeleri. Alım gücüne bağlı olarak müşteri talebi daha hesaplı olan, belli model ve araç yaş gruplarında toplanıyor. Özellikle şirketlerin yıl sonunda alım yapma tercihleri, bireylerin yıl sonundaki satış kampanyaları beklentisi nedeni ile yeni yılın ilk aylarının önceki yılın aralık ayına göre daha düşük tempoda olması normaldir. Ancak 2022 yılı ocak ve şubat ayı satış temposu beklentilerin çok altında gerçekleşti" değerlendirmesinde bulundu.

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

Otomobil fiyatlarında normalleşme beklemenin mümkün olacağını söyleyen Birkan Çalışkan, sıfır otomobil üretimindeki çip krizinin devam ettiğini ve ikinci el otomobillere karşı yoğun bir talebin olacağının da altını çizdi. Şubat ayı ile devam eden bu dalgalanmanın önümüzdeki aylarda daha da ivme kazanacağını açıklayan Birkan Çalışkan,  "Diğer taraftan taşıt kredisi faiz oranları da belirleyici olacaktır. 2021 yılında BDDK tarafından yapılan bir düzenleme ile taşıt kredisi kullanımında yeni limitler belirlenmiş ve kredi vadeleri düşürülmüştü. Hem faizlerdeki olası düşüş, hem de taşıt kredisi kullanım koşullarında yapılacak güncellemeler pazardaki hareketlenmeyi öne çekebilir, pozitif etki yaratabilir" ifadelerini kullandı. Çalışkan, sıfır otomobil fiyatlarının döviz kuruna, ikinci el otomobillerin de sıfır araçların peşi sırasında geldiğini  ve fiyat etiketlerinde bu durumlara göre belli olduğunu dile getirerek, "Önümüzdeki dönemde döviz kurunun sabit kaldığı, sıfır araç fiyatlarının herhangi bir sebeple düşmediği süreçte, 2. el pazarında da bir fiyat düşüşü beklemek doğru olmayabilir" dedi.

Otomerkezi Üst Yöneticisi Muhammed Ali Karakaş'da konuya ilşkin açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...


Geri Dön