21 / 05 / 2024

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

Otomobil sahibi olmak isteyenlere ikinci el araç pazarı son çare olarak gözükürken sektörde yaşanan gerileme sonucunda sıfır araç sahibi olmak da zorlaştı. Sektör temsilcileri konuya ilişkin açıklamalarda bulundu...



Otomerkezi Üst Yöneticisi (CEO) Muhammed Ali Karakaş'da yaptığı bazı açıklamalar da 2022 sesinin durağan başladığını ancak şubat ayının ikinci yarısından itibaren otomobil satışlarının canlanmaya başladığını açıkladı. Ali Karakaş, müşterilerin genelinin düşük baz, fiyat etiketinin 180.000 ile 230.000 Türk Lirası aralığında ve yakıt verimliliği yüksek olan araçlara yoğun ilgi gösterdiklerini belirtti. Enflasyon, faiz oranları ve kur gibi etkenlerin satın almayı etkilediğini anlatan Karakaş, "Genellikle ikinci el otomobilde yılın ilk çeyreği durgun geçer ama bu sene geçtiğimiz yıldan, artan şişkin fiyatların da düşme beklentisinden kaynaklı ekstra bir durgunluk yaşanıyor" diye konuştu.

İkinci el otomotivde gözler mart ayına çevrildi!

Ali Karakaş, "Pazarın gözü kulağı özellikle BDDK'dan gelecek vade ve peşinat oranlarının değişmesi de. Bu karardan sonra tüketicilerin harekete geçmesi bekleniyor. Özellikle tüketici düşük peşinat ve uzun vade imkanları beklentisinde. Bu beklenti karşılık bulursa pazar ciddi derecede hareketlenir. Mart ortası gibi kiralama taleplerinin de turizme doğru orantılı olarak artmasıyla birlikte kiralama firmalarının da ikinci el alıma yoğunlaşması pazarı canlandıracaktır" diye ekledi.

İkinci el otomobil fiyatlarının 2021 senesi aralık ayında sabit fiyatlarla birlikte müşterilerin de beklemediği fiyatların üzerine çıktığını açıklayan Karakaş, "Talebin ve kurun düşüşü ile bu köpük gitti ancak kurun dengelenmesi uzun sürünce bu düşüş beklentisini tüketicide tekrar canlandırdı. Son dönemde sıfırdaki fiyat artışları ve kurun da dengelenmesiyle fiyatlarda düşme ihtimali kalmadı. Diğer taraftan dünya genelinde artan enerji ve lojistik maliyetlerini de eklersek otomobillerde fiyatların düşmesi artık çok zor. Dolayısıyla şubat ve mart aylarını bu sene için ikinci el otomobil alacaklar için fiyat anlamında fırsat ayı olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Otoshops Genel Müdürü Melih Mutlu'da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...


Geri Dön