19 / 05 / 2024

İklimlendirme nedir?

İklimlendirme nedir?

Bina içlerinde yapılan iklimlendirme nedir, iklimlendirme nasıl yapılır, merak ediyorsanız yanıtı için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İklimlendirme nedir?

İklimlendirme, bina içlerinde, havanın sıcaklığını, nemini, hareketini, saflığını ve basıncını düzenlemek üzere kurulan düzene deniyor. "İklimlendirme nedir?" sorusunun yanıtını verdikten sonra, iklimlendirme tesisatının amacından bahsedelim.


İklimlendirme tesisatının amacı, havaya her bakımdan, istenen belirli iklimsel nitelikleri kazandırmak ve bunu sürdürmektir.


İklimlendirme, dış sıcaklık, mevsim ve hava koşulları ne olursa olsun, havanın temizliği, nemi, sıcaklığı ve devinimi bakımından düzenli, yapay bir iklim yaratıyor; duygu ve sağlığa en uygun, kimi maddelerin üretilmesi ve korunması için en elverişli iklim koşullarını sağlıyor. Bu işlem genellikle, üflenen veya emilen havayı önce soğuk su ile yıkayıp sonra da ısıtarak ya da soğutarak yapılıyor.


Havanın niteliğini değiştirmede iklimlendirme görevleri aşağıdaki gibidir.


Yaz mevsiminde

Havayı soğutma

Nemi azaltma

Temizleme

Havalandırma

Havayı devretme


Kış mevsiminde

Havayı ısıtma

Nemlendirme

Temizleme

Havalandırma

Havayı devretme


İklimlendirme genellikle iki amaç için yapılıyor; İnsanlar için konfor iklimlendirmesi ya da üretim veya depolama için yapılan endüstriyel iklimlendirme.


Merkezi iklimlendirme sistemi

Merkezi iklimlendirme sistemi, havanın bir merkezde koşullandırıldıktan sonra fanlar, pompalar, kanallar ve borular aracılığıyla, iklimlendirilecek hacimlere üflenmesi sistemi olarak ifade ediliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön