22 / 05 / 2024

İlaç fiyatlarına zam kapıda! Yüzde 37'lik zam yapılacak! 

İlaç fiyatlarına zam kapıda! Yüzde 37'lik zam yapılacak! 

Son zamanlarda gündemden düşmeyen zamlara bir yenisi daha eklendi. İlaç fiyatlarına da zam geliyor. Sputnık yazarı Selin Uludağ bugün kaleme aldığı yazısında ilaç sektöründe yaşanacak zamlara değindi.



Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK), ilaç fiyatlandırmasında euro kurunu 4.57’den 6.29 liraya yükseltmesinin ardından sektörel sorunlar tekrar gündeme geldi. 19 Şubat'tan itibaren başlayacak olan uygulama ile tüm ilaçlara yüzde 37 oranında zam yapılacak.
Güncel fiyatlarla 15.49 lira bandında olan euronun, 6.29’a sabitlenmesinin yaratacağı sonuçlar da önem arz ediyor. TÜİK’te yer alan dış ticaret verilerine istatistiklerine göre 2021 yılında Türkiye ilaç ithalatı bir önceki yılın rakamları ile karşılaştırıldığında yüzde 38.66 artış yaşayarak 6 milyon 874 bin dolara ulaştı.

İlaç fiyatlarına zam kapıda! Yüzde 37 lik zam yapılacak! 

Gözler 13 yıldır güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi’nde

Zam kararının ardından eczacılar da gözlerini İlaç Fiyat Kararnamesi’ne (İFK) çevirdi. 2009’dan beri değişmeden uygulanan kararnameye göre eczanenin ve deponun ilaçtan kar oranı, ilacın fiyatı ile ters orantılı. 1984 yılında yayınlanan bir önceki kararnamede ise depocu karı sabit olarak yüzde 9, eczacı karı sabit yüzde 25 şeklinde uygulanıyordu.

Türk Eczacılar Birliği uyarmıştı

Döviz kurunun artışına bağlı olarak ithal yollarla temini sağlanan ilaçlarda sıkıntı açığa çıkmıştı. Ardından eczacılar, “Önlem alınmazsa ilaç krizi derinleşecek, bulunamayan ilaç sayısında artış yaşanacaktır” uyarısında bulunmuştu. Buna bağlı olarak Türk Eczacılar Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 645 ilacın temininde sıkıntı yaşandığı belirtilirken hastaların ilaçlara ulaşamamasının nedeni olarak da ilaç fiyatlandırma politikaları ile 13 yıldır güncellenmeyen ilaç fiyat kararnamesi gösterilmişti.

Peki ilaç fiyatlandırmasında sabit kurun artırılmasından kim nasıl etkilenecek? Artan fiyatlardan kim kar sağlayacak? Fiyatlara bağlı olarak yaşanan ilaç sıkıntısı devam eder mi? Sektördeki sorunlar nasıl çözülür? İstanbul Eczacı Odası Eski Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, yeni düzenlemeden sonra hasta ve eczaneleri nelerin beklediğini Sputnik’e anlattı.

 


Geri Dön