22 / 05 / 2024

İlaç fiyatlarına zam kapıda! Yüzde 37'lik zam yapılacak! 

İlaç fiyatlarına zam kapıda! Yüzde 37'lik zam yapılacak! 

Son zamanlarda gündemden düşmeyen zamlara bir yenisi daha eklendi. İlaç fiyatlarına da zam geliyor. Sputnık yazarı Selin Uludağ bugün kaleme aldığı yazısında ilaç sektöründe yaşanacak zamlara değindi.



‘Zamlar yıla yayılırsa ilaç yokluğunun yüzde 70-80’i engellenebilir’

Devletin de hastaların da ilaca ödediği paranın yüzde 37 oranında artacağını söyleyen Sarıalioğlu, 6 yıl boyunca Eczacı Odası’nın Başkanlığını yaptığını hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Devlete hep şu öneriyle gittik; ‘Siz yılda bir kez Şubat ayında zam yapıyorsunuz. Şubat ayında zammın yapılacağı bilindiği için biz Ekim ve Kasım ayından sonra Şubat’a kadar ilaç bulmakta zorlanıyoruz. Siz Şubat ayında yapacağınız zammı 3 ayda bir tüm yıla yayarak yaparsanız eğer firmalar da piyasaya ilaç vermezlik etmezler. Ama bu yılda bir kere toplu olarak yapıldığında biz bu firmaların ilaçlarını maalesef bulamıyoruz ve sıkıntı yaşıyoruz.’ dedik. Şu anda yaşadığımız da tam olarak bu. Artık devletin bu zammı yılda 4 kere olacak şekilde bölmesi lazım. Yani bu ilaç yokluğunun önüne geçmek istiyorlarsa bunun başka çaresi yok. Böylelikle ilaç yokluğunun yüzde 70-80’ini engelleyebilirler.”

‘İlaçtaki sıkıntımız büyüyerek devam edecek’

İlaç fiyatlarına zam kapıda! Yüzde 37 lik zam yapılacak! 

İthal edilen ilaç oranının artarak devam ettiğini vurgulayan Sarıalioğlu, “İlaçlarımızın yaklaşık yüzde 60-65’i yurtdışı kaynaklı. Bu grupların hepsinde sıkıntı çok büyük, kalan kısımda da aynı şekilde sorun var. İthal etmediğimiz tarafta olan sorunun sebebi de hammaddenin yurt dışından yine döviz üzerinden gelmesi. Dolayısıyla ilaçta sıkıntıyı atlatma şansımız yok gibi. Yani ilaçtaki sıkıntımız büyüyerek devam edecek. Siz bugün reel kurun yüzde 50’si civarında bir kur sabitlediğinizde yine bizim ilaç sıkıntımız devam edecek. Bu sıkıntı bugün çok ciddi boyutlara ulaştı, 20 Şubat’tan sonra bir nebze olsun rahatlayacaktır ama çok uzun sürmez. Birkaç ay sonra aynı sıkıntıyı yeniden yaşamaya başlayacağız” dedi.

‘Zamdan mutlu olmuyoruz, eczacının kaybı firmanın kazancı olarak yansıyor’

Bu sürecin eczaneleri de ekonomik olarak dara sokacağını belirten Sarıalioğlu, “Biz sattığı ürünün zamlanmasından mutlu olmayan bir grubuz. Çünkü ilaçların fiyatları arttıkça eczacıların da karlılığı düşüyor. Bunun sebebi de İlaç Fiyat kararnamesi. O kararnamedeki bir madde nedeniyle 200 liraya kadar olan ilaçlarda eczacıların kar oranı yüzde 25 olarak belirlenmiş ama ilaç 200 liranın üstüne çıktığında bu karlılık kademeli olarak önce 18’e, sonra 16’ya, sonra da 12’ye düşüyor. Yani biz bugün 180 liraya sattığımız ilacı yüzde 25 karla satıyorken cumartesi ona zam geldiğinde ve 200 liranın üstüne çıktığında biz o ilaçlardan artık yüzde 16 kazanacağız” açıklamasında bulundu.
Bu durumdan kazanan tarafın üretici ile ithalatçı olduğunun altını çizen Sarıalioğlu, “Çünkü burada eczacı karlılığını azalttığı zaman geriye kalan kar ana firmaya kalıyor. Yani eczacının kaybı firmanın kazancı olarak yansıyor” dedi.


Geri Dön