İlaç fiyatlarına zam kapıda! Yüzde 37'lik zam yapılacak!
Son zamanlarda gündemden düşmeyen zamlara bir yenisi daha eklendi. İlaç fiyatlarına da zam geliyor. Sputnık yazarı Selin Uludağ bugün kaleme aldığı yazısında ilaç sektöründe yaşanacak zamlara değindi.
‘Kararnamenin güncellenmesi firmaların işine gelmiyor, ilaçları kullanması gereken vatandaş da mağdur oluyor’
İlaç Fiyat Kararnamesi’nin ilaç zammı gibi her sene yenilenmesi gerektiğini ama yenilenmediğini vurgulayan Sarıalioğlu, “Bu çok ilginç bir şey. 2009’dan bu yana maalesef güncelleme olmuyor. Biz her ilaç zammında bir miktar ilaçtan karlılığımız azalarak yola devam etmeye çalışıyoruz. Kararnamenin yenilenmesi firmaların işine gelmiyor. Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın birlikte güncelleme yapmaları lazım ama yapmıyorlar çünkü ilaç firmalarının bunun yapılmaması yönünde talebi var ve firmaların talebi doğrultusunda bakanlık da eczacıların karlarının düşürülmesine göz yumuyor. Fiyat yükseldikçe üreticinin karı yükseliyor ama deponun ve eczanenin karı düşüyor. Hal böyle olunca ne oluyor? O çok düşük karlı ilaçları depolar almıyor ve satmıyor. Biz de o ilaçları bulmakta her zaman sıkıntı yaşıyoruz ve o ilaçları kullanması gereken vatandaş mağdur oluyor” şeklinde konuştu.
‘Devlet bu güncellemeyi yapmayarak eczacı ve dağıtımcıları ezip ilaç firmalarını koruyor’
İlaç Fiyat Kararnamesi’ni yayınlayan ve kendi sözünü tutmayarak güncellemeyenin devletin sağlık otoritesi olduğunu söyleyen Sarıalioğlu, “İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncellenmesinden devletin bir kaybı yok. Mesela ilacın fiyatı 1000 lira, devlet onu yine 1000 liraya alıyor. 1000 liraya onu alırken karın büyük kısmı firmanın cebine gidiyor. Eczane ve depoya da çok minik bir kar gidiyor. Devlet bu kararnameyi güncellediği zaman o kar herkese dağılacak, devletin aldığı ilacın fiyatı da değişmeyecek. Devlet bu güncellemeyi yapmayarak eczacı ve dağıtımcıları ezip ilaç firmalarını koruyor” dedi.
‘Tek çözüm var; yerli ilaca destek vererek Türkiye'deki üretimin artırılması gerek’
Tüm bu sorunların asıl çözümünün yerli üretim olduğunu aktaran Sarıalioğlu, “Yerlileşmeyi arttırmadığımız ya da dövize reel kuru vermediğimiz sürece sıkıntının bitmesi mümkün görünmüyor. Bunun için de tek çözüm var. Yerlileştirme politikalarının hızlandırılarak yerli ilaca destek verilmesi, Türkiye'deki üretimin artırılması gerek” ifadelerini kullandı.