28 / 04 / 2024

İmar barışı karma yapı başvurusu!

İmar barışı karma yapı başvurusu!

İmar barışı başvuru sonrasında konutlar için yüzde 3, işyerleri için ise yüzde 5 ödeme yapılacak. Peki, karma yapı başvurusu nasıl yapılacak?



İmar barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılıyor. Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekiyor. 

Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek olup, bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranacak.

Başvuru sonrasında konutlar için yüzde 3, işyerleri için ise yüzde 5 ödeme yapılacak. Peki, karma yapı başvurusu nasıl yapılacak?

İmar barışı karma yapı başvurusu

Toplam inşaat alanı, ortak kullanım alanları, ruhsata aykırı ve ya ruhsat alınmadan yapılan imalatlar / değişiklerile elde edilen alanlar da dahil olmak üzere, yapının tüm alanları toplamını ifade ediyor.

Bağımsız bölüm alanı, yalnızca bir bağımsız bölümde gerçekleştirilen ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılmış imalatlar/değişiklikler için başvuru yapılmak isteniyor ise bu bağımsız bölümde yapılan imalatlar/değişiklikler ile elde edilen alan dahil olmak üzere, bağımsız bölümün brüt alanı belirlenmelidir.

Konut ve ticari amaçlı bağımsız bölümlerden oluşan karma kullanımlı bir yapı için başvuruda bulunulacak ise toplam konut ve toplam ticari bağımsız bölüm brüt alanlarının ayrı ayrı belirlenmesi gerekiyor. Bu belirleme yapılırken, konut yada ticari bağımsız bölümlerde ruhsata aykırı veya ruhsat alınmadan yapılan imalat / değişiklikler ile elde edilen alanların toplama dahil edildiğine dikkat edilmesi gerekiyor. Binanın katları hesap edilirken bodrum katlar da hesaba katılıyor.


Hazine arazisi imar barışı başvurusu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön