27 / 04 / 2024

İmar torbasıyla ÇED'e yeni ayar!

İmar torbasıyla ÇED'e yeni ayar!

İmar torbasıyla ÇED'e yeni ayar geliyor. ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nca yeni dönemde yasalaştırılmak üzere hazırlanan torba tasarıyla, Çevresel Etki Değerlendirmesi'ne (ÇED) yeni ayar getiriliyor.



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı eskiden olduğu gibi dev yatırımları içeren "A" grubu projelerin ÇED raporunu vermeye devam edecek. Ancak, "B" grubu olarak nitelenen diğer projelerin ÇED raporunu ise illere devredecek.

 

Bakanlık, kentsel dönüşüme yeni bir ivme kazandırmak için Ingütere'den esinlenüen "imar transferi" uygulaması üzerinde de çalışıyor. Bu uygulama ile kamuya geçen arsalar için sahiplerine borsada da işlem görebilecek sertifika verilecek. Bu sertifikalar Türkiye'nin herhangi bir yerinde aynı değerde arsa ya da bina karşılığı olarak da kullamlabüecek. 


YENİ DÜZENLEME 


Çevre ve Şehircilik Bakam İdris Güllüce, bakanlık olarak üzerinde çalıştıkları ve yakında Meclis'e sevk edecekleri tasarıyla ÇED konusunda yeni bir düzenlemeye gideceklerini söyledi. Yeni düzenlemeyle ÇED uygulamalarına açıklık getirmeyi hedeflediklerini belirten Güllüce, "Yaşanan karışıklıkları önlemek için ÇED raporlarını ikiye ayıracağız. "A" grubu olarak nitelediğimiz köprü, havaalanı, elektrik santraları gibi büyük projeler için ÇED raporlarım bakanlık verecek. Diğer yatırımları içeren "B" grubu projelere ilişkin ÇED raporlarına ilişkin yetkiyi illere devredeceğiz" dedi. 


Güllüce, "imar transferi" adı altında yürüttükleri çalışmaya ilişkin de şu bilgiyi verdi: "Bu da çok önemli bir proje. Şu anda İngiltere'de uygulanıyor." 


Hürriyet


Geri Dön