27 / 04 / 2024

İnşaat Mühendisler Odası'ndan kritik açıklama: Yeni bir imar affı çıkabilir!

İnşaat Mühendisler Odası'ndan kritik açıklama: Yeni bir imar affı çıkabilir!

İnşaat Mühendisler Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, son 21 yılda 9 kez imar affı çıkarıldığını belirterek, yerel seçimlere sayılı günler kala yeni imar affının çıkabileceğini belirtti.



İnşaat Mühendisleri Odası  İzmir  Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, Sonsöz TV'de katıldığı programda Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı. 30 Ekim depreminin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen depremzedelerin sorunlarının hala çözüme kavuşturulmadığı süreci değerlendiren Başkan Ayatar,
emsalden kentsel dönüşüme, imar affına kadar kritik açıklamalarda bulundu.

DEPREME KARŞI ALINAN ÖNLEMLER YETERSİZ!

30 Ekim 2020’de yaşanan Sisam merkezli depremde Bayraklı'da 17 binanın yıkıldığını, 3 bin ağır hasarlı, 80 bin dolayında da orta ve hafif hasarlı bina olduğunu hatırlatan Başkan Ayatar, yıllar içerisinde 16 büyük deprem yaşandığını belirterek  depremlere karşı yeterince önemlem alınamadığını kaydetti.

Deprem önlemelerinin  bir devlet politikası içine alınıp düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Ayatar '' Kamunun bu olayın içinde olması gerekiyor. Depreme önlem anlamında çalışmalar var ama yetersiz; ana mantığın değişmesi gerekiyor. Sürekli karşılaştığımız bir doğa olayı deprem ama depreme hazırlıklı değiliz.” dedi.

YAPILARIN YENİDEN İNŞA EDİLMESİ GEREKİYOR!

Emsal konusuna değinen Eylem Ulutaş Ayatar, “Emsal artırılmış olsaydı, ne olacaktı? O binaların yapımı kolaylaşacaktı. Sonuçta vatandaşın ödemesi gereken bedel düşük olacaktı, daha iyi bir yapıda oturacaktı depremzede. Oysa konuyu, sadece bir emsal meselesi içerisine sıkıştırmanın sakıncaları var. Sorunların bir başlangıç noktası var. Yapıların yeniden inşa edilmesi gerekiyor.'' dedi.

İnşaat Mühendisler Odası ndan kritik açıklama: Yeni bir imar affı çıkabilir!

''GÜVENLİ OLMADIĞINA İNANDIĞIMIZ BÜTÜN YAPILARDA KENTEL DÖNÜŞÜM YAPILMALI''

Güvenli olmadığına inandığımız bütün yapılarda kentsel dönüşüm projesinin yapılması gerektiğini belirten Ayatar kentin bu duruma ne kadar hazır olduğu sorusu sordu. Güvenli olmayan bir çok yapının olduğunu söyleyen Ayatar '' Emsal tartışması içinde kaldığımız sürece dar bir alana sıkışmış oluyoruz. Deprem konusu bir kamu konusudur. Deprem konusu daha kapsamlı bir şekilde konuşulmalı ve kalıcı çözümler üretilmelidir” dedi.

DEPREMLERDEN YETERİNCE DERS ALINMADI!

30 Ekim depreminden yeterince ders alınmadığının altını çizen Başkan Ayatar, “Her depreme bir milat diyoruz ancak milat falan olmuyor maalesef. 30 Ekim net bir uyarı depremiydi. Her birimiz aslında bu uyarının farkındaydık. Ancak bu uyarıyı ne kadar dikkate aldık, bilemiyorum. Aslında bazı yapıların güvenli olmadığını acı bir tecrübeyle yaşadık.'' dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası olarak belediyelerle ortak çalışmalar içinde olunduğunu aktaran Ayatar Bizimle protokol sağlayan Bayraklı Belediyesi, envanter yapı çalışmasını tamamladı. Bornova başta olmak üzere bütün
kentte ön değerlendirme yaptık. Yoğun hasarın yoğun olduğu yerlerde çalışmaları hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Fakat daha önceden önlem alınmalıydı.'' dedi.

Bundan sonra yapılacak yapılar için denetimin artırılmasına vurgu yapan Ayatar  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nünü kilit konumda olduğunu belirterek '' Yapı denetimler artmalı ve yetkinlikler kesinlikle arttırılmalı.” dedi.

İnşaat Mühendisler Odası ndan kritik açıklama: Yeni bir imar affı çıkabilir!

UYGUN OLAN HER YAPI GÜÇLENDİRİLMELİ!

inşaat mühendisleri odası olarak her yapı değil, ama uygun olan yapılar güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ayatar  ''Hedefimiz can kaybının olmaması. Yapıların güçlendirmesi bir diğer alternatif bu bir tercih aslında. Her şeyden önce olası bir depremde can kaybını önlemeliyiz. Hatay’da güçlendirme yapılan bir binada 50 kişi kurtarıldı” açıklamasında bulundu.

İMAR AFFI TEKRAR ÇIKAR MI?

İmar affı konusuna da değinen Başkan Ayatar, “Yeni bir imar affı çıkacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna, “1955’ten 2002’ye kadar, yani 47 yılda 8 imar affı çıktı. 2002’den bu yana 9 kez imar affı çıkarıldı. Yerel seçimler öncesi, yeni bir imar affı çıkar diye düşünüyorum.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YERİNDE OLMALI

İzmir’de kentsel dönüşüm projelerinin sağlıklı yürüyüp yürümediği konusunda görüşlerinianlatan Başkan Ayatar, “Kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm olmalı veya yapıları güçlendirmeliyiz. Burada vatandaşların mağdur olmaması çok önemli, uzlaşı sağlanmalı.'' dedi.
 

İmar planı çeşitleri nelerdir?

12 ilçeyi ilgilendiriyor! Tarım arazilerinde tarım dışı kullanımındaki sorunlardan, kaçak yapılara kadar hepsi masada

Geri Dön