13 / 05 / 2024

İnşaat sektörü düşük faizli konut kredisi bekliyor!

İnşaat sektörü düşük faizli konut kredisi bekliyor!

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman, konut fiyatlarıyla ve inşaat maliyetleriyle ilgili konuştu. İşte o açıklamalar... 



Vatandaşların uzun vadeli uygun koşullarda banka kredilerini beklediğine dikkat çeken İZTO Yönetim Kurulu Üyesi ve MÜFED Başkanı İsmail Kahraman,  “Son yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle % 200'e varan maliyet artışları, inşaat sektöründe ekonomik bir daralma yaşanmasına neden oldu. Birçok müteahhit önünü göremediği için yatırımlarını bekletme kararı aldı. Çünkü inşaata başladığı maliyetlerle teslim ettiği fiyatlar aynı oranda olmuyordu" açıklamasında bulundu ve TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, bina inşaat maliyetlerindeki yükselişin yüzde 100 aştığını belirtti.

İnşaat sektörü düşük faizli konut kredisi bekliyor! 

"2023 yılı için emlak vergisi kanunu kapsamında hazırlanan inşaat maliyet bedellerinde geçen yıla göre %50’ye yakın bir artış söz konusu" diyen Kahraman, vatandaşların alım günün aynı oranlarda yükselmediğine dikkat çekerek, bu durumun satışları durağanlaştırdığını aktardı. 

Kahraman "İnşaat sektörünün en önemli sarf malzemeleri olan demir çimento ve cam gibi ürünlerin ihracatına belli sınırlamalar getirilmeli. İç piyasaya verilen ürünlerde haksız rekabetin önüne geçilmesi için denetimler sıkılaştırılmalı" diye konuştu ve vatandaşlar ile müteahhitleri rahatlatacak ekonomik desteklerin artırılması gerektiğini vurguladı. 

Müteahhitler Federasyonu olarak yıllardır üyelerinin örgütlü bir yapıya kavuşması için mücadele verdiklerini vurgulayan İsmail Kahraman, İzmir Ticaret Odası'nın 3 Ekimde yapılacak Meslek Komite seçimine katılacaklarını kaydetti ve "İzmir’den başlatmış olduğumuz hareket tüm Türkiye’de sektör adına önemli bir sinerji oluşturdu. İzmir ilçelerinde kurduğumuz 17 adet Müteahhit ve İşadamları Derneği ile MÜFED’i yaşama geçirdik" dedi. 

İkinci el konut alıp satacaklar dikkat! KDV oranı nasıl tespit edilir? 1 Nisan 2022'den itibaren başlıyor!  

TOKİ 81 il için flaş açıklama yaptı! 1.650 TL taksitle 2+1 konut fırsatı! Ev almak isteyen milyonlara son dakika müjdesi

Demir fiyatlarına büyük zam! İnşaat sektörü darbe üstüne darbe alıyor! Çimento fiyatları ne oldu? 


Geri Dön