Sektörel

İnşaat sektöründe yapı denetim sorunu! Firmalar keyfi uygulama getiriyor!

Müteaahitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, inşaat sektöründeki ilk sorunlardan birinin yapı denetim firmalarının keyfi uygulamaları olduğuna dikkat çekti ve önerilerini paylaştı. İşte o açıklamalar...

İnşaat sektörü; bir yandan finans erişimi, arsa maliyeti, yüksek malzeme fiyatları ile mücadele ederken diğer yandan da bürokratik sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Sektör temsilcileri, son dönemlerde artarak devam eden Yapı Denetim şirketlerinin keyfi uygulamalarnın adeta bıktırdığına dikkat çekiyor.

Ege'de Sonsöz'den Diren Çelik'in haberine göre; Yapı Denetim şirketlerinin keyfi uygulamaları sebebiyle inşaat projelerinde aksaklıklar yaşandığının altını çizen Müteaahitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, önemli açıklamalarda bulundu. 

FAHİŞ FİYAT İSTENİYOR, VERİLMEZSE İŞ YAPILMIYOR

Müteaahitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, yaptığı açıklamasında, bazı firmaların fahiş fiyat istediğini dile getirdi ve "Yapı Denetimler havuz sistemi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projelere ataması gerçekleştiriliyor. Bakanlık tarafından yapılan atama neticesinde müteahhitler ve yapı denetim şirketleri arasında problemler başlıyor" şeklinde konuştu. 

Sistemin her ne kadar doğru gözükse de yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulama ve davranışları sebebiyle adeta iş yapılamaz duruma gelindiğini aktaran Kahraman, "Yapı denetim firması atanmış olduğu işlerde alacağı ücret belli olmasına karşın fahiş fiyat farkı talep ediyor. Verilmediği durumda da işi yapmıyor" açıklamasında bulundu. 

Kahraman, başka bir yapı denetim firmasının atanmasını istediğiniz de de belirli bir süre atamanın beklendiğini, yeni atanan firmada da benzer problemler ile karşılaşıldığını söyledi.  Açıklamasında "Daha sonraki süreçlerde beton dökmek amacıyla büyün hazırlıklar yapılıyor. 'Şu saate bitmezse gelemem, hafta sonu gelemeyiz, araç ya da personel yok' gibi gerekçeler ile işlerin aksamasına sebep olunuyor" bilgilerini veren Kahraman, "Özelikle beton
ve demir denetiminin zamanında yapılması gerekliliği kapsamında Yapı Denetim şirketlerinin görev ve sorumlulukları, çalışma şart koşulları yönetmelikte açık ve net olarak belirtilmiştir" dedi. 

Müteaahitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, açıklamasında üyelerin yaşadıkları sorunlara da değindi ve "Bir yapı denetim firmasından hizmet alan üyemiz Yapı Denetim Firma denetçisinin başka bir denetim işinden almış olduğu ceza sebebiyle Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü tarafından denetçi görevinden alınıyor. Söz konusu firma yeni bir denetçiyi işe almadığından ötürü yaklaşık 15 gündür şantiye durmuş durumda..." bilgilerini aktardı. 

Kahraman, yetkili firmanın ne zaman personel alırsa işin o zaman başlayacağına dikkat çekti. 

"Böyle bir keyfiyet olabilir mi? Bu keyfi uygulama değil de nedir? Bakanlık iş aksamasın diye yeni bir yapı denetim firması ile çalışmaya imkan sunuyor ancak yarım kalan bir işi kim üstlenir, Kaç para fark isteyecek?" sorularını yönelten Kahraman, yapılan imalatta sorumluluk alacak mı gibi konular ile muhatap olduklarına dikkat çekildiğinin, bu durumda da beklemekten başka çare olmadığının ifade edildiğini vurguladı. 

YAPTIRIMLAR DEVREYE ALINMALI

Sektörde sıkça karşılaşılan sorunlar arasında işin beğenilmemesi ve iş ayrımı yapılmasının da yer aldığına dikkat çeken İsmail Kahraman, "Bu iş küçük, mesafe uzun, bu iş tarafıma sistem tarafından yüklendi; ben bu işi alamam ve benzeri pek çok keyfi uygulamalar sektör temsilcileri olarak üyelerimizden gelen şikayetlerin yüzde 90’ını meydana getiriyor. Yapı denetim ile yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi gerekli. Üyelerimiz devasa bir organizasyon olan müteahhitlik hizmetlerini sunarken arsa, finansman, iş gücü ve malzeme gibi tedarik sorunlarını tüm şartlara rağmen aşıyor" açıklamasında bulundu. 

Sektör olarak yapı denetim sistemini doğru bulduklarının altını çizen Kahraman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının etkin denetim yaparak şantiyeleri gezmesinin gerektiğini dile getirdi. 

Kahraman, söz konusu açıklamasını "Bakanlığın yaşanan problemleri  yerinde tespit etmesi gerekiyor ve bu tip konularda ciddi yaptırımların devreye girmesi de lazım. Yeni düzenlemelerin yapılmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Sektör temsilcileri olarak bu ve benzeri keyfi uygulamaları kabul etmiyoruz kabul etmemiz de olanaksız" diyerek sonlandırdı. 

Kiracılar aman dikkat! 10 sene dolduğunda evden çıkarılabilir misiniz? SON DAKİKA ŞOKU! 

İkinci, üçüncü evini krediyle alacaklar dikkat: Konut kredileri istisnası tek konutla sınırlandırılıyor!

İnşaat sektöründe devrim niteliğinde yeni uygulama! İnşaat demiri izleme sistemi yılbaşında devreye alınıyor!

Trabzon’un mimari eksiklikleri masaya yatırıldı!

Beykoz'un o mahalleleri için imar kararı! 2. ve 3. etap planları resmen onaylandı!

Bahçeşehir 1. Kısım'da 390 milyon TL'ye konut imarlı arsa fırsatı! Başakşehir Belediyesi ihale tarihini duyurdu!