İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Cayma hakkı ve para iadesi detayı
İnternetten alışveriş yapanların sayısı her geçen gün yükseliyor. Kolay ulaşılabilir olması, kredi kartı ile taksit yapılabilmesi ve iade imkanın bulunması web siteleri üzerinden alışveriş yapan kişi sayısının artmasına neden oldu. Cayma hakkı ve para iadesi ile ilgili flaş detay ortaya çıktı.
ŞİFRE ONAYI GELMEDEN BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞMAYIN
Sıklıkla aynı internet siteleri üzerinden alışveriş yapan kişiler, alışveriş sürecini daha kısa ve kolay hale getirmek için kart bilgilerini siteye kaydediyor. Sermaye Piyasası Uzmanı ve Bilirkişi Avukat Sedef Selçuk kredi ve banka kartını internet sitelerine kaydedenler için uyarılarda bulunarak, “Kredi kartı ile online alışveriş yapmak, web sitenin bankaya yönlendirme uygulaması eşliğinde kart bilgileri paylaşılırsa bu alışveriş güvenli olabilir. Ancak bankanızdan şifre onayı gelmeden paylaşılan bilgiler risk taşımaktadır.” diye konuştu.
SÖZLEŞMEYİ MUTLAKA OKUYUN
Online platformlar üzerinden alışveriş yapanların sayısı her geçen gün artarken artık Instagram ve Whatsapp gibi uygulamalar, giyimden gıdaya pek çok ürünü satın almak için kullanılıyor. Alışveriş yapılan web sitesinin güvenli ve resmi olması gerektiğine vurgu yapan Av. Selçuk, “Kişisel verileri koruma kanunu gereğince resmi web sitelerinde bilgileriniz korunmakta, ancak alışveriş yaptığınız web sitesinin güvenli olduğundan emin olmanız gerekiyor. Resmi Gazete’de yayınlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile birlikte artık akıllı saat, telefon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürünler iade edilemeyecek, bu gibi durumları size dijital onaya sunulan mesafeli satış sözleşmesinde bulabilirsiniz. E ticaret başlığı altında online alışveriş yapanlara bu sözleşmeyi okumayı ihmal etmemelerini öneririm.” ifadelerini kullandı.
Tüketiciler internetten alışveriş yaparken de cayma hakkına sahip. Ancak zaman zaman tüketicilerin cayma hakkını kullanamadığına şahit oluyoruz. İnternetten alışverişe mesafeli yaklaşan pek çok kişi de bu durum ile karşılaşmak istemediği için web siteleri üzerinden ürün satın almıyor.
BAZI ÜRÜNLERDE CAYMA HAKKI BULUNMUYOR
Mesafeli sözleşmelere yönelik oluşturulan yasalara göre yapılan satış sonucunda tüketicinin on dört gün içinde ürünü iade etme ve bedelinin tamamını alma hakkının bulunduğunun altını çizen Avukat Sedef Selçuk, “Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir. Alıcının isteği veya açıkça kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan ve geri gönderilmeye müsait olmayan, iç giyim alt parçaları, mayo ve bikini altları, makyaj malzemeleri, tek kullanımlık ürünler, çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünlerde cayma hakkı kullanılamaz. Resmi gazetede yayınlanan yeni düzenlemeye göre artık dijital bazı ürünlerde de cayma hakkı kullanılamayacak.” Dedi.