22 / 12 / 2024

İpotekli taşınmazın temliki!

İpotekli taşınmazın temliki!

İpotekli taşınmazın temliki nasıl gerçekleştiriliyor? İpotekli taşınmazın temliki Medeni Kanun'da nasıl yer alıyor? İpotekli taşınmazın temliki hakkında merak ettikleriniz için haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..



İpotekli taşınmazın temliki


İpotek, şahsi bir alacağı teminat altına alma amacı taşıması nedeniyle, alacağa bağlı (feri) bir haktır. Alacak ve ipotek arasında bir hukuki ilişki mevcuttur. İpoteğin varlığı, teminatını oluşturduğu alacağın varlığına bağlıdır. Ancak alacak ile ipotek arasındaki bu bağımlılık ilişkisi tek yönlüdür. Zira ipoteğin varlığı ve geçerliliği teminatını oluşturacağı alacağın varlığı ve geçerliliğine bağlı iken, alacağın varlığı ve geçerliliği ipoteğin geçerli olarak kurulmuş olmasına bağlı değildir. 



İpotekli taşınmazın temliki ipotekli taşınmazın kısmen devredilmesi ve ya bölünmesi olarak iki şekilde gerçekleştiriliyor. Bu işlemin gerçekleştirilmesi için ise alıcının rızasına başvurulmuyor. Eğer alacaklı ipoteğin bölüştürülmesini kabul etmezse, dağıtma işleminin kesinleştiği tarihten itibaren bir ay içinde başvurarak alacağının bir sene içinde ödenmesini talep edebiliyor.


Medeni Kanun'da ipotekli taşınmazın temliki 


İpotekli alacağın temliki ne ilişkin düzenleme Medeni Kanun'un 891. maddesinde şöyle yer alıyor; "Madde 891 - İpotekle güvence altına alınmış bir alacağın devrinin geçerli olması, devrin tapu kütüğüne tescil edilmesine bağlı değildir." Bununla birlikte Tapu Sicil Nizamnamesi’nin 72’nci maddesi, yeni alacaklı ipotek üzerindeki hakkının daha kolaylıkla herkesçe tanınmasını sağlamak istiyorsa ad ve soyadının ve yerleşim yerinin alacaklılar siciline yazılmasını talep edebiliyor. 


Rehinli alacağın temliki nde, Borçlar Kanunu madde 162'deki alacağın temlikini düzenleyen hükümlerin uygulanacağını söylemek mümkündür. Alacağın temliki ile alacağa bağlı olarak ipotek de yeni alacaklıya kendiliğinden geçiyor. Tapu kütüğü sayfasında tescil edilmiş bulunan rehinli alacaklının adının silinmesi ve yeni alacaklının adının yazılması söz konusu olmuyor. Rehinli alacağın temlikindeki böylesi bir durum, ipoteğin alacağa mutlak olarak bağlı olmasından ileri geliyor.  Tapu kütüğünde ipoteğin, alacağın temlik edilmiş olmasına rağmen, eski alacaklı lehine gözükmeye devam etmesi bu hukuki durumu etkilemiyor. Çünkü ipotek bir alacağa sıkı sıkıya bağlı feri bir haktır ve bu niteliği itibariyle, ipotek alacağın temliki halinde kanundan ötürü yeni alacaklıya geçiyor.



İpotek ne demektir?

İpotek fek yazısı süresi!

İpotek kaldırma işlemi!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön