01 / 07 / 2024

İşçiye çifte müjde! En az 329 lira ödenecek!

İşçiye çifte müjde! En az 329 lira ödenecek!

Ramazan Bayramı'nda bazı işçiler çalışmalarına devam edecek. İş sözleşmesinde bu maddenin yer alması gerekiyor. Eğer sözleşmede bu ibare yoksa çalışandan özel izin alınması gerekiyor. Bayramda asgari ücretle çalışan bir işçi 3,5 günde 329 lira ödeme alacak.



Milyonlarca işçinin bayramda çalışması halinde işveren tarafından çalışana çift ödeme yapması gerekiyor.  Ramazan Bayramı bu sene 13 Mayıs perşembe gününe denk geldi, bayram tatili ise bir gün önce 13.00'te başlıyor. Cumhurbaşkanı kararınca kamu çalışanları 10 Mayıs Pazartesi gününden itibaren çarşamba öğleye kadar idari izinli sayılacak.

Özel sektörde  güvenlik, sağlık, paket servisi yapan lokantalar, konaklama başta olmak üzere birçok sektörde çalışmaya devam edilecek. İş Kanunu'na göre, işçinin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde hüküm bulunması gerekiyor.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre sözleşmede bu konuda hüküm bulunmaması durumunda ulusal bayram ve tatil günlerinde çalıştırılacak işçiden yazılı izin alınması zorunludur. İş sözleşmesinde hüküm bulunmayan işçi, yazılı olarak da belirtmedi ise bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılamaz.

İşçiye çifte müjde! En az 329 lira ödenecek!

MAAŞA İLAVE 329.70 LİRA DAHA ÖDENECEK

İşveren, resmi tatil günlerinde çalışmayan işçilerin ücretini tam ödüyor. Eğer bu günlerde işçiler çalışırsa çalışan işçilere her gün için ayrıca bir günlük ücret ödenmesi gerekiyor.

Asgari ücretli bir çalışana 2021 yılı için günlük brüt 119,25 lira, net olarak da 94.20 lira ücret ödenmesi gerekiyor. 3.5 günlük bayram tatilinin tamamında çalışan bir asgari ücretli işçiye, normal ücretine ek olarak 329.70 TL ücret ödenir.

İşçiye çifte müjde! En az 329 lira ödenecek!

BAYRAMDA ÇALIŞAN İŞÇİYE ÜCRET YERİNE İZİN VERİLEMEZ

İşveren, bayramda çalıştırdığı işçiye ücret ödememek için çalıştığı gün kadarıyla izin veremez. İşveren bunu sadece fazla mesai yapan işçiye önerebilir. Bayram günlerindeki çalışmalar ise fazla mesai olarak da kabul edilemez.

İşçiye çifte müjde! En az 329 lira ödenecek!

TELAFİ ÇALIŞMASI YAPTIRILABİLİR

İş Kanunu'nun 64. maddesi uyarınca, işyerinin resmi tatiller ve genel tatil günlerinden önce veya sonra durdurulması halinde, işveren dört ay içinde işsizlik süreleri için telafi çalışması yapabilir.

Örneğin, tam kapanmayı da gerekçe göstererek gelecek haftaki Ramazan Bayramı öncesinde pazartesi-çarşamba arasında 2.5 gün tatil kararı alan işveren, çalışılmayan saatler için 13 Eylül 2021 tarihine kadar telafi çalışması yaptırabilir. Telafi çalışmaları, günde üç saatten fazla olamaz ve hafta tatilinde veya başka bayramlarda telafi çalışması yaptırılamaz.

En düşük SGK, Bağkur ve memur maaşı belli oldu!

İşçi ve memurlar toplu sözleşme masasında!

 

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön