28 / 04 / 2024

İstanbul'da 100 metrekarelik bir konutun kirası 16 bin TL'yi aştı! Öğrenciler ucuz kiralık ev bulamıyor! 

İstanbul'da 100 metrekarelik bir konutun kirası 16 bin TL'yi aştı! Öğrenciler ucuz kiralık ev bulamıyor! 

İstanbul'da üniversite okuyan öğrencilerin en büyük sorunlarından biri barınma oldu. İstanbul'da 100 metrekarelik bir konutun kirası 16 bin TL'yi aşarken, daha ucuza kiraya verilen evlerin bakımsızlıkları şaşkına çevirdi. İşte ayrıntılar...



Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına az bir zaman kaldı fakat, yurt ve kira fiyatlarının ulaştığı seviye, barınma sorununun bu sene daha da derinleşmesine neden oldu. 

2 milyon seviyesine yakın öğrencinin bulunduğu megakent İstanbul'da hem yükselen kiralık daire fiyatları hem de yurt fiyatları öğrencinin temel sorunu olmuş durumda.

İstanbul da 100 metrekarelik bir konutun kirası 16 bin TL yi aştı! Öğrenciler ucuz kiralık ev bulamıyor! 

Sözcü Gazetesi'nden Gülben Dikmen'in haberine göre; Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) “Kiralık Konut Piyasası Görünümü” rakamlarına göre, Haziran 2023'te İstanbul'da yıllık kira artış oranı yüzde 109,5 olurken ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları da 161 lira olarak belirlendi. 

Özel yurt fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde zamlanmasının ardından, rakamlar yıllık bazda 40 bin TL ile 320 bin TL arasında değişmeye başladı. Öğrenciler de ucuz konut bulabilme umuduyla arayışlarını artırdı.

İstanbul da 100 metrekarelik bir konutun kirası 16 bin TL yi aştı! Öğrenciler ucuz kiralık ev bulamıyor! 

MEGAKENTTE 100 METREKARELİK BİR EVİN FİYATI 16 BİN TL'Yİ AŞTI 

Ortalama metrekare fiyatı dikkate alındığında, megakent İstanbul’da 100 metrekarelik bir evin fiyatı 16 bin TL'nin üstüne çıktı. Bu fiyattan daha düşük bir bedelle kiralık ev bulabilmek neredeyse imkansız hale geldi. 

Ancak, her geçen gün zorlaşan ekonomik şartlar altında eğitim hayatını sürdürmek isteyen öğrenciler, ucuza kiralık ev bulmak için çabalıyor. 

Konut aramak için ilan sitelerini dolaşan öğrenciler, şok eden görüntülerle karşılaşıyor. Kira fiyatlarında yaşanan yükselişe rağmen, evlerin oturulamayacak halde olduğu görülüyor. 

Ortalama fiyattan daha ucuz olan konutların birçoğunda ısıtma bulunmuyor ve birçoğunda da rutubet var. 

İstanbul da 100 metrekarelik bir konutun kirası 16 bin TL yi aştı! Öğrenciler ucuz kiralık ev bulamıyor! 

KOT ALTINDAKİ DAİRELER BİLE 10 BİN TL'YE KİRALANIYOR 

‘Burada nasıl yaşanır?’ denilen rutubetli kiralık konutların bile en ucuzları 10 bin 500 TL ile 11 bin TL'den ilana koyuluyor. Diğer taraftan bu konutların kot altında olması ve neredeyse camlarının bile olmadığı görülüyor. 

Ortalama fiyattan daha ucuza kiraya verilen evlerde, mutfakların küçüklüğü ve banyoların bakımsızlığı da gözden kaçmıyor. Bazı ilanlarda kiralıklar için bir senelik kira da peşin isteniyor. 

Genelde salonun bir köşesine 1 metreye bile ulaşmayan tezgah ve dolapların koyulduğu evler, ortalama 40 metrekare büyüklüğe sahip oluyor. 

Küresel piyasalar bu hafta açıklanacak olan kritik verilere kilitlendi!

Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı 2027'de açılıyor! Bakandan son dakika müjdesi: 1 yıl erken tamamlanacak! 

Elinde Euro olanlar dikkat! 29 TL'ye merpen dayayan Euro'da yükseliş devam edecek mi?

Geri Dön