29 / 04 / 2024

Küresel piyasalar bu hafta açıklanacak olan kritik verilere kilitlendi!

Küresel piyasalar bu hafta açıklanacak olan kritik verilere kilitlendi!

Avrupa'da gözler Avro Bölgesi büyüme verisinde olacak. ABD'de fabrika siparişleri, içeride ise Pazartesi enflasyon, salı TÜFE bazlı döviz kuru, perşembe hazine nakit dengesi, cuma Fitch Ratings'in Türkiye değerlendirmesi takip edilecek.



ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekte faiz artırmayacağına yönelik beklentilerin yükselmesi ve Çin'in ekonomisini desteklemek için attığı adımlarla küresel piyasalar, geçen hafta pozitif seyir izlerken, gelecek hafta gözler başta ABD'de fabrika siparişleri ve Avro Bölgesi'nde büyüme olmak üzere yoğun veri gündeminde olacak.

Fed'in faiz artışlarının sonuna gelmiş olabileceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesiyle küresel piyasalar alış ağırlıklı bir seyir takip etti. Varlık fiyatlarını bir süredir etkileyen enflasyon endişeleri yavaş yavaş azalırken, ABD'de açıklanan iş gücü piyasası verileri istihdam piyasasında yavaşlamanın hız kazandığını gösterdi.

Fed yetkililerinin gelecek dönem politikalara ilişkin sözlü yönlendirmeleri yatırımcıların odağında bulunurken, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic para politikasının enflasyonu makul bir süre içinde yüzde 2'ye düşürecek durumda olduğunu söyledi.

POWELL ETKİSİ SÜRÜYOR

Dunya.com'daki habere göre ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın 25 Ağustos'ta Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada şahin adımların çok daha dikkatli atılacağını söylemesinin pozitif etkileri de küresel piyasalarda hissediliyor.

Tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir takip edilirken ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,18'de düzeyinde dengede kaldı. Emtia piyasasında altının ons fiyatı yüzde 1,3 artışla 1.940 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5,4 yükselişle 88,7 dolardan haftayı geride bıraktı.

Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı olduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 4,2 ile piyasa beklentileri ile doğru orantılı olarak arttı.

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 26 Ağustos ile biten haftada 228 bine kadar düştü. Tarım dışı istihdam, ağustosta 187 bin ile beklentilerin üzerinde yükselirken, işsizlik oranı yüzde 3,8 ile Şubat 2022'den bu yana en yüksek düzeyde seyretti.

Geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 2,37, Dow Jones endeksi yüzde 1,43 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,25 oranında artış gösterdi.

AVRUPA’DA GÖZLER BÜYÜME VERİSİNDE


Avrupa borsalarında da geçen hafta alış ağırlıklı bir seyir öne çıktı. Bölge genelinde ekonomik aktiviteye yönelik veriler yavaşlama eğilimi gösterse de Avrupa Merkez Bankası üyeleri şahin yorumlarına devam ediyor.
ECB Üyesi Robert Holzmann, bankanın enflasyonla mücadele programında eylül ayında tekrar faiz artışı yapması gerektiğini söyledi.

Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 6,1 artarak beklentileri geride bırakırken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) geleceğe dönük politikalarına yönelik belirsizlikler güçlenmeyi sürdürdü.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,72, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,93, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,33 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,56 oranında yükseliş sağladı.

Gelecek hafta salı günü Almanya'da ve İngiltere'de hizmet sektörü PMI, Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi, çarşamba Almanya'da fabrika siparişleri, Avro Bölgesi'nde perakende satışlar, perşembe Avro Bölgesinde büyüme, Almanya'da sanayi üretimi, cuma Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi takip edilecek.

ÇİN KAYNAKLI POZİTİF HAVA

Asya piyasalarında Çin kaynaklı pozitif hava bölge genelini etkiledi. Çin Finans Bakanı Liu Kun, politika desteğini güçlendireceklerini söylerken, yatırımcıların konuya ilişkin gelişmeleri takip ediliyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin ekonomisine ilişkin 2023 yılı büyüme tahmininin yüzde 5,6'dan 4,8’e indirildiğini açıkladı.

Japonya'da işsizlik oranı yüzde 2,7'ye çıkarken, perakende satışlar temmuzda yüzde 6,8 ile beklentilerin üzerinde arttı, sanayi üretimi yüzde 2 düştü.

Gelecek hafta salı günü Çin'de hizmet sektörü PMI, perşembe dış ticaret dengesi, cuma Japonya'da büyüme ve dış ticaret dengesi açıklanacak.

Küresel piyasalar bu hafta açıklanacak olan kritik verilere kilitlendi!

PİYASALAR ENFLASYON VERİSİNE ODAKLANDI

Yurt içinde geçen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 4,40 değer kazanarak 8.056,12 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı. Para Piyasası Kurulu (PPK) parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alınmaya devam edileceğini belirtti.

Moody's, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,6'dan 4,2'ye ve gelecek yıl için yüzde 2'den yüzde 3'e çıkardı.

Pazartesi günü enflasyon, salı günü TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru, perşembe hazine nakit dengesi, cuma Fitch Ratings'in beklenen Türkiye değerlendirmesi açıklanacak.


 


 


Geri Dön