14 / 05 / 2024

Küresel piyasaları gelecek hafta hangi veriler bekliyor?

Küresel piyasaları gelecek hafta hangi veriler bekliyor?

Piyasalarda geçen hafta ABD'deki borç limiti krizi ve ABD Merkez Bankası'nın para politikasına ilişkin belirsizlikler nedeniyle karışık bir seyir izlenirken, yatırımcılar ABD'de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisine odaklandı.



Geride kalan haftada Biden ile Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin borç limiti krizine ilişkin görüşmeleri piyasanın dikkatlerini toplarken, temerrüde düşmenin bir opsiyon olmadığı konusunda anlaştıklarını duyurması piyasalarda satış baskısını yumuşattı. Ancak ABD'nin borçlarında temerrüde düşmesi durumunda ödeme takviminde 1 aylık gecikmenin yaşanabileceğine yönelik belirsizlikler ön plana çıktı. Analistler, bu durumun varlık fiyatlarını baskıladığını belirtti.

ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde bir büyüme kaydederken, aynı sürede kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 4,2 olarak tespit edildi. ABD’de kişisel tüketim harcamaları, nisanda aylık yüzde 0,8 ile beklenenden fazla artış gösterirken, ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak gördüğü çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yıllık yüzde 4,7 oranında arttı.

Küresel piyasaları gelecek hafta hangi veriler bekliyor?

25 PUANLIK FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Para piyasalarındaki fiyatlamalar, söz konusu veriler ışığında Fed'in gelecek ay yüzde 65 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artırımına gideceğini öngörüyor.

Analistler, ABD'de enflasyonun istenildiği gibi yavaşlamadığını belirterek, gelecek hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasalarda daha oynak hale getireceğini vurguladılar.

Mevcut şartlar emtia fiyatlarında satış baskısına neden olurken, Asya'da artan resesyon endişeleri sonrası bakırın libresi 3,53 dolarla Kasım 2022'den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Daha sonra ise haftayı 3,66 dolardan kapattı.

Altının onsu yüzde 1,5 değer kaybedip 1.947 dolara kadar düşerken, Suudi Arabistan’ın petrolde satış pozisyonu açanları uyarmasının ardından Brent petrol haftayı yüzde 1,9 artışla 77,2 dolardan kapattı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön