16 / 05 / 2024

Küresel piyasaların gözü Avrupa enflasyonunda!

Küresel piyasaların gözü Avrupa enflasyonunda!

Gelecek hafta açıklanacak olan Avro Bölgesi'nde enflasyon verilerinin dışında dünya merkez bankalarının başkanlarının yapacağı açıklamalar yatırımcıların da odağına yerleşti.



Aktarılan son dakika detaylarına göre, küresel pay piyasaları, yoğun veri gündemi ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) para politikası kararını duyurduğu haftada karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta açıklanacak olan Avro Bölgesi'nde enflasyon verilerinin dışında dünya merkez bankalarının başkanlarının yapacağı açıklamalar yatırımcıların da odağına yerleşti.

Paylaşılan detaylara göre, geçen hafta yatırımcıların odağında merkez bankaları yetkililerinin sözle yönlendirmeleri, yoğun makroekonomik takvim ve ABD'de devam eden borç limiti krizi olurken, alınan karışık sinyaller piyasaların yön bulmasını da  oldukça zorlaştırdı.

Küresel piyasaların gözü Avrupa enflasyonunda!

Verilen detaylara göre, ABD'de hafta içerisinde açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Nisan ayında yıllık bazda yüzde 4,9 ile piyasa beklentilerinin hemen altında artarken, yıllık enflasyon 2021 yılının Nisan ayından bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

Verilen bilgilere göre, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de sürerken, enflasyon verilerinden sonra açıklamalar yapan Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, beklentilerin altında gerçekleşen TÜFE artışına karşın enflasyonun inatçı bir biçimde yüksek kaldığını da kaydetti.

Yine verilen detaylara göre, ABD'de federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşarak nakit sıkıntısı çekmesine bir aydan az bir zaman kalırken, Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD'nin temerrüde düşmesi durumunda söz konusu bu durumun sadece ABD için değil, küresel ekonomi için de çok ciddi yansımaları olacağı uyarısını yaptı.


Geri Dön