14 / 05 / 2024

İstanbul'da 5 konuttan biri ‘riskli’ alanda! Tek tek açıklandı: Pendik, Bakırköy, Küçükçekmece, Güngören ve Avcılar...

İstanbul'da 5 konuttan biri ‘riskli’ alanda! Tek tek açıklandı: Pendik, Bakırköy, Küçükçekmece, Güngören ve Avcılar...

İstanbul’un Çevre Düzeni Planı raporunda, jeolojik açıdan riskli olduğu belirtilen bölgelerdeki konut alanlarının toplam konut alanları içinde yüzde 20.4’lük bir paya sahip olduğuna dikkat çekiliyor. İlçe ilçe riskli alanlar da açıklandı. 



Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; Su Havzaları ve Dere Yatakları Üzerinde Yapılaşmış Konut Alanları başlıklı bölümde İstanbul’da doğal kaynaklar olarak büyük öneme sahip 7 adet su havzasının; Terkos, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Alibeyköy, Sazlıdere, Elmalı ve Ömerli olduğuna dikkat çekilerek, bu alanların üzerinde de 8 bin 829 hektarlık düzensiz yapılaşmış konut alanları yer alıyor. 

Raporda, "Bu yapılaşmanın 4 bin 444 hektarı alanı Anadolu Yakası’nda Elmalı ve Ömerli Havzaları’nda; 4 bin 386 hektarı ise Avrupa Yakası’ndaki 6 adet su havzasında yer almaktadır. Darlık Barajı’nda düzensiz yapılaşma bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. 

İstanbul da 5 konuttan biri ‘riskli’ alanda! Tek tek açıklandı: Pendik, Bakırköy, Küçükçekmece, Güngören ve Avcılar...

“Yerleşime Uygun Olmayan Alanlardaki Konut Alanları” başlıklı bölümde de İstanbul’da jeolojik açıdan yerleşmeye uygun olmayan alanlar işaret edilerek; bu alanların heyelan alanları, kumullar, erozyon alanları, eğimli alanlar, dolgu alanları olduğuna vurgu yapılıyor. 

Şehir genelinde jeolojik açıdan riskli olduğu ifade edilen bölgelerdeki konut alanlarının toplam 15 milyon 979 hektar olduğunun altı çizilirken, söz konusu yapıların İstanbul’daki toplam konut alanları kapsamında  yüzde 20.4’lük bir paya sahip olduğu vurgulanıyor. 

İstanbul da 5 konuttan biri ‘riskli’ alanda! Tek tek açıklandı: Pendik, Bakırköy, Küçükçekmece, Güngören ve Avcılar...

Anadolu Yakası’nda Beykoz ve Kadıköy, jeolojik açıdan yerleşime uygun olmayan yapılaşmanın yoğun olduğu iki ilçe şeklinde belirlenirken, raporda, "Avrupa Yakası’nda Büyükçekmece İlçesi’nde 3 bin 19 hektar ile en geniş alanları kapsamaktadır. Jeolojik risk taşıyan alanlar üzerinde yer alan ve yüksek yapılaşma yoğunluğuna sahip Pendik, Bakırköy, Küçükçekmece, Güngören ve Avcılar İlçelerinde de yüksek oranda bu nitelikte konut alanları bulunmaktadır" ifadelerine yer verilerek, yapım şartları da göz önüne alındığında, bu alanların yaşamsal risk açısından en sorunlu alanları oluşturduğu ifade edildi. 

Raporda orman alanları üzerinde yapılaşmış konut alanlarının çoğunluğunun, Avrupa Yakası’ndaki orman alanları içinde olduğu vurgulandı ve "İlçe bazında değerlendirme yapıldığında alansal büyüklük olarak en fazla yapılaşmanın Anadolu Yakası’nda Beykoz (589 hektar) ve Ümraniye’dir" denildi. 

Avrupa Yakası’nda ise Esenler'e dikkat çekilirdi ve "Orman alanları üzerinde düzensiz yapılaşmış konut alanları, orman alanlarına yerleşmiş konut alanları içinde yüzde 16’lık bir oranı oluşturmaktadır" açıklanmasında bulunuldu. 

TOKİ İstanbul Nisan 2023 kuralarında son dakika! Arnavutköy, Başakşehir, Esenler kura takvimi resmen tek tek açıklandı!

Büyük İstanbul depremi 7 şehri vurabilir! Uzman isim tarih verdi, peş peşe açıkladı! 7'den büyük...

Ev alan vatandaş, konut kredisi faizleri nedeniyle bir ev kendisine, iki ev de bankalara alıyor!


Geri Dön