17 / 05 / 2024

İstanbul’da enflasyon dört yılın zirvesinde!

İstanbul’da enflasyon dört yılın zirvesinde!

İSTANBUL Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre; İstanbul’da perakende fiyatlar Mart’ta yüzde 0.99, toptan fiyatlar yüzde 1.42 arttı.



İTO verilerine göre, perakende fiyatlar Mart’ta; giyimde yüzde 3.61, ev eşyasında yüzde 1.67, gıdada yüzde 1.57, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0.32, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 0.22 yükseldi. Ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0.14, konut harcamalarında yüzde 0.11 azalış görülürken, diğer harcamalar grubunda fiyat değişimi izlenmedi.


MALİYET ENFLASYONU


İTO perakende fiyatlarda görülen aylık bazdaki artışın Mart ayları itibariyle son 4 yılın en yüksek enflasyon oranı olduğuna dikkate çekilerek, “Mart ayında, gıda harcamaları yaş-kuru sebze ve meyve grubunda bazı ürünlerde yaşanan arz eksikliğine dayalı fiyat artışlarının yanı sıra, ekmek ve tahıllar, yağlar, süt ve süt mamulleri, çesitli hazır yiyecekler ile ev eşyası harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerdeki maliyet kaynaklı yukarı yönlü fiyat hareketleri indeksi artırıcı yönde etki yapmıştır” denildi.Mart itibariyle toptan fiyatlarda ise aylık bazda; gıda maddelerinde yüzde 2.87, işlenmemiş maddelerde yüzde 1.49, kimyevi maddelerde yüzde 1.44 artış oldu. TÜİK Mart enflasyonunu yarın saat 10’da açıklayacak.


Hürriyet


Geri Dön