17 / 05 / 2024

İstanbul'da korkutan manzara! Betonunda midye kabukları olan köprü tedirgin etti!

İstanbul'da korkutan manzara! Betonunda midye kabukları olan köprü tedirgin etti!

Mega kent İstanbul'da beklenen olası deprem köprü, üst geçit ve viyadüklerin sağlamlığını da yeniden gündeme getirdi. Kritik noktada bulunan Maltepe kavşak köprüsünün betonunda ortaya çıkan midye kabukları halkı tedirgin etti.



Açıklamasında 1999 depreminde bu kirişlerin bir bölümünün yerlere düştüğünü ve mesnet denilen kirişlerin oturduğu yerlerin de aşağıya düştüğünü söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Kırılma olmadı, deprem salınımında kirişler aşağıya düştü. Böyle olayların yaşanmaması için kirişlerin tutturulması gerektiği için önlemler alındı" dedi.

“BURALAR ELDEN GEÇİRİLİRSE ÖMRÜ UZUN KÖPRÜLER HALİNE GETİRİLİR”

Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Marmara ve İstanbul’da olması beklenen depremi de anımsatarak, Maltepe kavşak köprüsünün yıprandığını dile söyledi.

İstanbul da korkutan manzara! Betonunda midye kabukları olan köprü tedirgin etti!

Prof. Dr. Yıldırım, köprünün incelenip iyileştirme ve güçlendirme yapılması gerektiğine değinerek, "Burada beton yüzeyinde yıpranmalar var. Yıpranma olan bölgelerde açılmalar var, açılma olan bölgelerde de demirlerin paslandığını görüyorum. Böyle köprülerin ne kadar varsa incelenip elden geçirilmesi, gerekiyorsa onarılması gerekiyor. Eğer bunlar yapılmazsa ömürleri daha kısa olacak. Bu demir pasları temizlenecek, çaplarda eksilmeler varsa da iyileştirilmesi gerekecek." dedi.

Açıklamasında bu yapılacak olan onarımların yıpranmış yerlerin iyileştirilmesi anlamına geldiğini söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, "Buralardan karotlar alınabilir, demirleri incelenebilir, çap eksilmesi varsa iyileştirme haricinde güçlendirme de yapılabilir. İyi ki burayı görmüşsünüz." dedi.


Geri Dön